Hopp til innhold

Her skal rusavhengige mødre få hjelp

Før måtte rusavhengige mødre i Rogaland reise langt for å få skikkelig hjelp og oppfølging etter fødselen. Nå har Rogaland A-senter åpnet ny klinikk i Stavanger.

Rogaland A-senter

God plass, ryddig og utsikt mot fjorden. Den nye familieavdelingen i Rogaland A-senter i Dusavika i Stavanger, kunne nesten vært avbildet i IKEA-katalogen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Anne Cathrine Fagerland

Anne Cathrine Fagerland, tidligere rusavhengig og mor.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Jeg husker jo selv da jeg ble lagt inn hvor viktig det var å ha det ryddig og ordentlig rundt meg. Rot i hodet blir rot i hjemmet, og omvendt, sier Anne Cathrine Fagerland.

Som tidligere rusavhengig vet Fagerland hva hun snakker om. Fagerland har vært med å utforme Rogaland A-senter sin splitter nye klinikk i Stavanger. Her skal rusavhengige mødre bo og få hjelp til å passe på barna sine i de første månedene etter følelsen.

Selv måtte Fagerland dra til Borgestad-klinikken i Skien for å få oppfølging etter fødselen.

– Jeg hadde ingen leilighet, og ingen familie som støttet meg, sier hun.

Mor-barn-forholdet

Fagerland fikk bo på klinikken i Skien i et halvt år etter fødselen – med mann og «hele pakken». Nå får nybakte mødre i Rogaland samme mulighet.

Bent Høie og Finn Johansen

Finn Johansen er klinikksjef på Rogaland A-senter.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det betyr at mødre som har hatt oppfølgingen som gravide, nå kan få en innleggelse på tre til seks måneder hvor vi kan vurdere mor-barn-forholdet, sier klinikksjef ved Rogaland A-senter, Finn Johansen, som legger til at dette handler mer om behandling av omsorgsevnen, enn utredning.

Behandlingen skjer i samarbeid med blant annet barnevernet.

– For vi vet etter hvert en god del om hvor viktig de første månedene i barns liv er. Vi har psykologspesialister med videreutdanning i å vurdere disse tingene, sier han.

Bort fra rusen

Grunnen til at Rogaland A-senter ikke har hatt et slikt tilbud tidligere, er at det ikke har vært mulig å skille familiedelen fra delen der folk får hjelp for å takle sin rusavhengighet. Barn skal ikke se eller være i kontakt med rusa personer og narkotika.

– Her vil det ikke være noen forbindelse, sier Johansen.

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) inspiserer et av de nye barnerommene på Rogaland A-senter.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Renoveringen av det gamle klinikkbygget til Rogaland A-senter, som driftes på oppdrag av staten av Kirkens Bymisjon, gir også flere plasser til gravide – både dem som legger seg selv inn frivillig, og dem som blir tvangsinnlagt.

– Viktig med hjelp i nærheten

Helseminister Bent Høie (H) var på plass da klinikken i Dusavika i Stavanger offisielt åpnet mandag.

– Jeg synes det er veldig bra at vi nå også kan gi et tilbud til spedbarnsmødre her i Rogaland. Alternativet tidligere har vært å sende folk i en veldig vanskelig situasjon til andre deler av landet. Alle forstår at det da er viktig å få hjelp i nærheten der du bor, sier han.