Bispeboligen kan ende i retten

Boligen på Eiganes i Stavanger skal ikke lenger være bispebolig. Nå blir det rettsak om hvem som skal eie den.

Bispeboligen i Stavanger

Det blir hard kamp om den gamle praktboligen på Eiganes.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Det skriver Rogalands Avis. 1. september i 2015 opphørte boplikten for prester i Den norske kirke, og det er bestemt at boligen på Eiganes ikke lenger skal være bispebolig.

Krever tilbakeføring

Etter at biskop Erling Pettersen flyttet ut av boligen i fjor, gikk den vederlagsfritt til Opplysningsvesenets fond (OVF), et statlig styrt fond som skal tilgodese kirkelige formål. Kaptein Reinert Tørresen og hustru Jorines legat mener de har rett på boligen.

De bygger kravet på testamentet etter Reinert Tørresen, hvor det står at boligen skal tilbakeføres til legatet dersom boligen ikke lenger skal brukes som bispebolig.

OVF, som vil selge boligen på det åpne markedet, mener legatets tilbakeføringsrett har falt bort.

Klart avtalt

Advokat i Kaptein Reinert Tørresen og hustru Jorines legat, Ellen Cecilie Mostad, mener de generelle bortfallsreglene ikke slår til for slike stiftelser.

– Boligen ble gitt vederlagsfritt fra legatet til OVF. Det var en klart avtalt forutsetning for gaven at boligen skulle være embetsbolig for biskopen i Stavanger, sier hun til RA.

Mostad mener de har god grunn til å prøve saken for retten.

Foreldet

OVF deler ikke legatets syn på saken. De mener tilbakeføringsretten er foreldet.

– Det er en klausul om tilbakeførsel til legatet dersom den ikke skal brukes som bispebolig, men slike heftelser er foreldet etter 25 år, sier Olav Andreas Røssaak, advokat for OVF til RA.

Advokaten mener boligen trolig er blant de mest verdifulle i Stavanger.

Saken skal opp i Stavanger tingrett til høsten.

Flere nyheter fra Rogaland