NRK Meny
Normal

Biskopens venn må selge hytta

Biskop Ernst Baaslands långiver må selge hytta. Biskopen er slått konkurs etter å ha garantert for lån på til sammen 16,5 millioner kroner.

Ernst Baasland utenfor retten

Biskop Ernst Baasland på vei til Stavanger tingrett. En stort pressekorps hadde møtt fram for å følge biskopen i skifteretten.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Biskop Ernst Baasland er slått konkurs etter å ha garantert for lån på tilsammen 16,5 millioner kroner.

VIDEO: Se intervju med biskop Ernst Baasland 11.09
LES OGSÅ: Vurderer si stilling

Det ble et kort møte i tingretten torsdag, der biskop Ernst Baasland slo seg personlig konkurs. Han har til sammen garantert for over 16,5 millioner kroner i lån.

Da biskopen ankom retten, ble han møtt av et tallrikt pressekorps. Vel inne i Sal 1 snakket han med frammøtt presse før retten ble satt.

- Jeg leser for tiden Jobs bok. Det er en viktig bok for alle å lese. Hva er det som gjør at folk er gode? Jeg tror at det er å tenke på å være den samme i alle situasjoner, også i sånne uvirkelige situasjoner som dette, sa Baasland.

Det ble raskt klart at det ikke er mulig å komme fram til en løsning der bispefamilien kunne betale tilbake det de skylder.

VIDEO: Trøster seg med Jobs bok
VIDEO: Baasland slått konkurs

Må tvangsselge hytte

Familien Finsnes har lånt ut 12,5 millioner kroner til Baasland-familien, hvorav biskopen står ansvarlig for omkring fem millioner kroner.

LYD: Hør intervju med Ernst Baasland 11.09
LES OGSÅ: Bispesønnen har spelegjeld
LES OGSÅ: - Jeg har mistet oversikten

Fordi biskopen nå har slått seg selv konkurs, må Finn Finsnes, søksenbarnet til Baaslands kone, selge hytta si i Sirdal. Det opplyser hans advokat, John Heitmann.

BAKGRUNN: Dette er Baasland-saken
LES OGSÅ: Baasland skal ha garantert for lån på 16 millioner

- Manglende og mangelfull åpenhet har vanskeliggjort kommunikasjonen i denne saken, sa Heitmann i retten.

Ingen overraskelse

Hytta Finsnes må selge, ligger i Sirdal. I forbindelse med at Finsnes stod som garantist for et lån biskopen tok opp, pantsatte Finsnes denne hytta for fire millioner kroner. Disse er etter alle sannsynlighet tapt.

Heitmann undret seg i retten over at konkurskravet kom overraskende på biskopen.

Et lån på 3,8 millioner kroner hadde ifølge Heitmann betalingsfrist i november 2007. Advokaten sa i retten at han advarte biskopen med et brev i juni samme år om at kravet kom til å gå til konkursbegjæring.

Ernst Baasland i retten

Før retten ble satt snakket biskopen med de frammøtte pressefolkene.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK