Hopp til innhold

Biskopen ber for amerikanske kvinners rett til abort

I et Facebook-innlegg skriver biskopen i Stavanger at hun ber for at amerikanske kvinner ikke skal miste retten til abort. Det har fått flere prester til å reagere.

Biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy.

Anne Lise Ådnøy, biskop i Stavanger, ber om at Gud griper inn, sånn at høyesterett ikke setter kvinnerettigheter i USA tilbake 50 år.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

«Gode Gud, du som skapte kvinner i ditt bilde. Gjør det mulig for de amerikanske kvinnene som blir ufrivillig gravide å avbryte svangerskapet innenfor lovlige, trygge rammer. Amen.»

Denne bønnen la biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, ut på sin Facebook-side, sammen med et innlegg der hun frykter at kvinner i USA kan miste en rett de har hatt i 50 år.

Anne Lise Ådnøy, biskopen i Stavanger, med støtte bønn til amerikansk abortlov.

Biskopen skriver ett innlegg og en bønn i uken om noe som opptar henne. Denne uken var det den amerikanske abortloven som står for fall.

Foto: skjermdump

– Jeg har vært med i mange diskusjoner opp gjennom årene om hvor grensen for abort skal gå. Det jeg har landet på er at innenfor tolv uker burde det være kvinnen selv som tar den avgjørelsen, sier Ådnøy til NRK.

Den siste uken har denne diskusjonen blusset opp igjen etter at det ble bekreftet at den amerikanske høyesteretten tenker å fjerner loven som gir kvinner rett til å ta abort.

– Det er en oppriktig bønn om at Gud må gripe inn, sånn at høyesterett ikke setter kvinnerettigheter i USA tilbake 50 år, sier hun.

– Ikke en bønn jeg kan be

Bønnen og innlegget har fått flere prester til å reagere.

– Det å bruke en bønn inn i en såpass polariserende sak for oss som er i kirken er uklokt, litt uavhengig av saken, sier Vidar Mæland Bakke, prest i Bymenigheten Sandnes.

Anne Lise Matre er prest på Høle i Sandnes. Tror mange av prestene i bispedømmet ikke vil være med i denne bønnen.

– Det tror jeg veldig mange opplever, men det er sikkert noen som er glad for det hun skriver også, sier hun og legger til:

– Jeg skulle ønske at hun hadde gått litt mer forsiktig fram. Når min biskop gjør dette, så gjør det noe med mitt forhold til min biskop, sier hun.

Anne Lise Matre, prest på Høle i Sandnes.

Anne Lise Matre, prest på Høle, sier at bønnen til biskopen ikke er en bønn hun kan be.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Matre sier hun prøver selv å ta med aktuelle temaer i gudstjenestene sine, men at hun gjør det på en måte slik at alle kan være med i bønnen.

– Den bønnen hun har laget, den kan ikke jeg be.

Matre presiserer at selv om hun er mot abort, tror hun likevel ikke veien å gå er å ta vekk rettigheter kvinnene i USA allerede har opparbeidet seg.

– Drøyt

Livsvernorganisasjonen Menneskeverd syns det er drøyt at biskopen strekker strikken så langt.

– Når du er biskop uttaler du deg med en viss tyngde, og når det er snakk om en bønn blir det bare enda drøyere, sier informasjonsansvarlig, Maria Elisabeth Selbekk.

Maria Elisabeth Selbekk, informasjonsansvarlig i Menneskeverd.

Maria Elisabeth Selbekk er informasjonsansvarlig i Menneskeverd

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Menneskeverd er ikke en kristen organisasjon, men er svært restriktive til abort. Selbekk reagerer på Ådnøys påstand om at retten til abort er en måte å gi unge kvinner trygghet.

– Det henger ikke sammen i det hele tatt. Unge kvinner i alle land trenger trygghet. Økte abort rettigheter er ikke svaret i de landene der kvinners rettigheter står svakt.

Ådnøy har ikke sett på responsen hun har fått på innlegget og bønnen sin, men tenker ikke at dette er en veldig kontroversiell tanke i hennes kirke.

– Jeg tror ikke dette er uvanlig i vår kirke, og i vårt bispemøte. Der er det en bevissthet om at dette gjelder kvinner og kvinners kropp, og at vi trenger trygghet, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland