Hopp til innhold

– Situasjonen er veldig dramatisk

Om kort tid kan flere titalls etiopere som bor i Stavanger bli sendt ut av landet. Derfor ber Aksjonsgruppen for papirløse flyktninger nå om dugnadshjelp til å skrive omgjøringsbegjæringer.

Ny avtale åpner for Etiopia-retur

Norge har signert en avtale som åpner for å returnere Etiopere til hjemlandet, om nødvendig med tvang.

Foto: NRK

Norge har undertegnet en avtale om retur med Etiopia. Avtalen åpner både for tvangsretur og for at etiopiske borgere kan få støtte til å returnere frivillig.

Likevel jobber nå aksjonsgruppen med å hjelpe etioperne slik at de får bli i landet.

– Siden det dreier seg om såpass mange etiopere, trenger vi hjelp fra flere

Gunhild Andersen

Gunhild Andersen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

frivillige folk med kompetanse som kan skrive omgjøringsbegjæringene, sier sognediakon i Hinna menighet, Gunhild Andersen, som er med i aksjonsgruppen.

Frykter mange skal bli sendt ut av landet

Av krav til kompetanse sier Andersen at de frivillige bør ha høgskoleutdanning, i tillegg til å kjenne til sosialt arbeid.

Det bor mellom 50 og 60 etiopere i Stavanger. Blant disse er det 17 barnefamilier. Andersen er redd for at disse kan bli sendt ut av landet om kort tid.

– Situasjonen er veldig dramatisk. Vi vet ikke hva som kommer til å skje, men vi søker en utsettelse, sier hun.

– Underlig måte å gjøre det på

Advokat Knut Eldhuset, som har jobbet med lignende saker i mange år, er skeptisk til denne fremgangsmåten.

Knut Olaf Eldhuset

Knut Eldhuset.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er en underlig måte å gjøre det på. Det å lage en omgjøringsbegjæring av et visst kvalitetsinnhold krever etter mitt skjønn juridisk kompetanse.

Han har likevel forståelse for at aksjonsgruppen gjør et forsøk.

– Skal man leie inn advokatbistand til å skrive dette koster det penger. Men på den andre siden skal en slik omgjøringsbegjæring forhåpentligvis ha en effekt, og da kreves det en nøye juridisk gjennomgang, sier han.

Mener begjæringene blir gode nok

Andersen er ikke overrasket over at det kommer reaksjoner på den utradisjonelle utlysingen. Hun er likevel sikker på at begjæringene blir gode nok.

– Det som er tryggheten vår er likevel at de frivillige organisasjonene som støtter prosjektet vil gå gjennom alle begjæringene. Her sitter det folk med juridisk kompetanse, sier hun.