Hopp til innhold

Befaring i Baneheia: Vondt for mødrene å komme på åstedet

Ada Sofie Austegard og Klara Sløgedal, mødrene til de drepte jentene i Baneheia, deltok under dagens befaring i Kristiansand. Det gjorde ikke tiltalte Jan Helge Andersen.

Johan Øverberg og Andreas Schei på befaring i Baneheia under rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett.

Statsadvokatene Johan Øverberg, til venstre, og Andreas Schei mener befaringen var nyttig for retten. Her er de to på området hvor jentene ble funnet drept.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Det var tunge øyeblikk her, det er ikke tvil om det. Særlig det å komme opp på åstedet var tungt. De har ikke vært her særlig mye etter drapene i 2000. Det var også tungt å være med på badebrygga hvor jentene badet. Men det var viktig for dem å være med på dette, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm.

Befaring i Baneheia

Aktørene var innom flere sentrale steder i Baneheia i løpet av dagen. Hensikten er at det skal bli enklere for retten å sette avhør av vitner og tiltalte inn i en geografisk kontekst.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fedrene til jentene, Arne Bernt Paulsen og Jostein Sørstrønen, var derimot ikke med i Baneheia i dag.

– Det blir for sterkt for fedrene, så de valgte ikke å delta, ifølge Håkon Brækhus, en annen av bistandsadvokatene.

Vil aldri tilbake til Baneheia

Drapstiltalte Jan Helge Andersen stilte heller ikke opp.

Det gjorde derimot både dommere, forsvarere, bistandsadvokater og aktoratet.

Forsvarerne og aktoratet hadde et møte før rettssaken, og de ble der enige om at det ikke hadde noen betydning for befaringen at Jan Helge Andersen ikke ble med. I politiavhør har Andersen sagt at han aldri skal tilbake til Baneheia.

KRISTIANSAND

Retten var blant annet på stedet i Baneheia der Stine Sofie Sørstrønen, til venstre, og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept for snart 24 år siden.

Foto: PRIVAT / NTB

Statsadvokat Andreas Schei mener det var nyttig for retten å gjennomføre befaringen på sentrale områder i saken, også åstedet.

– Det var nyttig for å kunne gi retten et overblikk og et inntrykk av avstander og steder. På den måten har de noe å forholde seg til når vitner og tiltalte skal forklare seg senere i saken.

I motsetning til under rettssakene for mer enn 20 år siden var det denne gangen ikke noen rekonstruksjon av hendelsesforløpet i Baneheia.

Les også Spørsmål og svar i den nye Baneheia-rettssaken

Dobbeltdrapene i baneheia

Aktørene i rettssaken gikk seks forskjellige ruter i løpet av dagen, blant annet ruten som jentene gikk fra hjemmene sine vest for Baneheia og opp til badebrygga i 3. Stampe. Her ble Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen sist observert av vitner rundt klokka 19.00 den skjebnesvangre fredagen, 19. mai 2000.

Christian Breidlid

Retten har vært innom badebrygga i Baneheia hvor de to jentene sist ble sett i live.

Foto: Christian Breidlid / NRK

Retten gikk også opp ruten som Jan Helge Andersen har forklart at han gikk før drapene, samt ruta fra badebrygga til åstedet hvor de to jentene sannsynligvis gikk selv. Åstedet ligger litt under 200 meter i luftlinje fra badebrygga.

Tidligere Kripos-etterforsker Tom Luka informerte retten om det sentrale åstedet.

Åstedet ligger ved et lite tjern som for 24 år siden, da drapene skjedde, var ei myr med vegetasjon. Tøyet til jentene ble funnet i en liten demning på østsiden av tjernet/myra to dager etter drapene.