NRK Meny
Normal

Er idéen hennes ulovlig?

«Beer Truck Club» ønsker å tilby medlemmene sine utkjøring av øl utenom butikkenes åpningstider. Stavanger kommune har bedt fylkesmannen om hjelp i saken.

Marie Christin Anfinnsen_beer truck club

PÅ VEI: Ølbil-konseptet til Marie Christin Anfinnsen skal sendes til fylkesmannen for vurdering. – Nå vil ideen i det minste bli tatt opp til vurdering, og det er jo et godt steg i riktig retning, sier hun.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

I oktober var Marie Christin Anfinnsen (28) fra Sandnes i medienes søkelys etter at hun la fram konseptet «Beer Truck Club», løst basert på den velkjente «isbilen». Tanken er at medlemmer i ølklubben skal kunne bestille alkoholholdig drikke hjem til seg selv - døgnet rundt.

Nå skal saken oversendes til fylkesmannen. Avsender er Stavanger kommune, som ikke er sikre på lovligheten av denne typen virksomhet. Skaperen av konseptet er klar over utfordringene et slikt forslag står overfor.

Strengt marked

– Jeg skjønner godt at kommunen ønsker å få veiledning rundt dette. Hovedmålet mitt er økt handlefrihet for folk som ikke har stor lagringskapasitet for mat- og drikkevarer. Jeg ønsker å samarbeide med kommunen for finne en løsning vi alle er enige om, sier Anfinnsen.

«Beer Truck Club» var tema hos Norgesglasset i P1 i høst:

– Venter på anbefaling

Beer Truck Club logo

LOGOEN KLAR: Med en retro-inspirert logo ønsker Marie Christin Anfinnsen å markedsføre Beer Truck Club. Hun vil gi folk valgmuligheter, selv etter at ølsalget er stengt.

Foto: Natalie Taylor Hilton / Beer Truck Club

– Denne saken finnes det ikke lignende tilfeller av, som jeg vet om, sier Ove Rødstøl i Stavanger kommunes juridiske avdeling. Han forteller at kommunen nå har bedt om fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppas hjelp til å fastslå om Anfinnsens konsept er lovlig.

– Før fylkesmannen kommer med sin anbefaling, og om det her er snakk om en ren salgsbevilgning eller ikke, ønsker jeg ikke å kommentere saken videre, sier Rødstøl.

Feilsendt

Saken ble først oversendt fra Stavanger kommunne til Helsedirektoratet, men via avdelingsleder Hilde Skyvulstad sier helsemyndighetene at dette ikke er deres bord.

Beer Truck Club brev

SKAL TIL FYLKESMANNEN: I dette brevet ber Stavanger kommune om hjelp til å bestemme lovligheten av en klubb som Marie Christin Anfinnsen vil stifte, i henhold til alkoholloven.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Denne saken burde vært sendt til fylkesmannen i Rogaland, som er juridisk rådgiver for kommunale saker. Vi oversender i disse dager saken til fylkesmannens kontor.

Minst ett lignende tilfelle

I 2009 fortalte blant annet BA om to bergensere som prøvde å stable sin idé, «Ølbilen», på veiene. Tanken var å selge alkohol og snacks fra en ombygd lastebil.

Remi Johnsen (25) var én av de som luftet tanken om ølbil i 2009.

– Vi sendte en forespørsel til Bergen kommune. Da politikerne i byen luftet frustrasjonen sin mot oss i mediene la vi saken på is. Det er spennende at noen nå tar tak i lignende planer som vi hadde, sier han.