Hopp til innhold

Banka på dører for å gjøre Storhaug bedre

Området rundt Badedammen på Storhaug kommer langt ned på levekårsundersøkelser i Stavanger kommune. Aslaug Tveit og hennes kolleger inviterte seg sjøl inn til dem som bor der.

Aslaug Tveit og Per Haarr ved Badedammen

Aslaug Tveit fra LÈVA Urban Design sammen med Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, ved Badedammen i Stavanger. Området rundt dammen og under Bybrua er det som kommer dårligst ut i levekårsundersøkelsene i kommunen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Her er det er skjulte skatter som dukker opp hele tida. Det er fargerikt, kreativt og jeg stortrives, sier Aslaug Tveit, daglig leder i LÈVA Urban Design, som sjøl bor i Storhaug bydel i Stavanger.

Området rundt Badedammen er kjent for sosiale utfordringer, slitne bygninger og nyoppførte, men små boenheter, stor gjennomtrekk, men også byggeskikkpriser, kunst- og musikkarenaen Tou Scene, en rekke kreative miljøer og en planlagt mathall.

Området har kommet et godt stykke ned på, hvis ikke på bunnen av, lista når Stavanger annethvert år presenterer levekårsundersøkelsen.

Middag og samtale – ikke folkemøte

Levekårsmøte om Storhaug

Innbyggerne på Storhaug ble invitert til middag og idèmyldring om bydelen.

Foto: LÈVA Urban Design
Levekårsmøte om Storhaug

Her setter innbyggerne prikker på kartene for å vise hva som er bra, og ikke bra, på Storhaug.

Foto: LÈVA Urban Design

Kommunen skal fram til 2017 se på hvordan Storhaug kan gjøres bedre for innbyggerne.

På tampen av 2014 arrangerte LÉVA derfor fellesmiddag på Tou Scenes loft, ringte på dører og intervjua folk i bydelen og de oppretta en gruppe på Facebook.

– Jeg har lyst til å slette begrepet folkemøte. Folk må inviteres inn i prosessen. Vi har turt å være veldig lokale, og mer lukka. De som bor her, har vært lite engasjerte. For å treffe dem, måtte vi være mer personlige, sier Tveit.

Rapporten, som blei presentert mandag, gir anbefalinger om hvordan kommunen bør invitere folk inn, men også helt konkrete forslag. LÈVA fikk innbyggerne til å sette sorte eller grønne prikker på fotografier. Sort er nei, grønt er ja. De veit dermed nå hvor folk ønsker mer vegetasjon, servicetilbud eller om den benken oppfattes som et positivt eller negativt sted.

– Trenger ingen redningsaksjon

Per Haarr, kommunens direktør for oppvekst og levekår, skal ta arbeidet med Badedammen-området videre.

– Dette er et ledd i satsinga bystyret har vedtatt. Vi skal også engasjere skoler, barnehager og inbyggerne på andre arenaer. Dette er en sum av mange ting.

– Er det dette som skal redde Storhaug?

– Storhaug trenger ikke å reddes. Det er allerede en kjekk og spennende bydel å bo i. Men vi skal gjøre noen tiltak som gjør det enda mer spennende å bo i denne bydelen, sier han.

Klokka 18 mandag holdes ei tilsvarende samling for beboere som ikke hadde anledning til å delta på dagtid.

Østkanten kommer dårligere ut enn vestkanten i en ny levekårsundersøkelse i Stavanger.

VIDEO: Se TV-innslaget fra oktober 2014, da den siste levekårsundersøkelsen blei lagt fram.