Hopp til innhold

Arkeologer klarer ikke tolke helleristninger. Nå ber de publikum om hjelp

Selv om det er forsket på helleristninger i over 150 år, er det fortsatt mange tegn som ingen vet hva betyr. Nå vil Arkeologisk museum i Stavanger ha dine tolkninger og ideer.

Arkeolog Wenche Brun foran et av symbolene med ukjent betydning.

Arkeolog Wenche Brun vet ikke om det er ett eller to symboler i helleristningen fra Fluberget i Stavanger.

Foto: Kristoffer Apall / NRK

– Mange av symbolene er lett gjenkjennelige. Det er skip, menneskefigurer og dyrefigurer. Men så er det en del geometriske figurer som det ikke er åpenbart hva betyr, sier arkeolog Wenche Brun ved Arkeologisk museum i Stavanger.

I sommer arrangerer museet kampanjen «Utforsk». Etter å ha vært stengt i over ett år, kan publikum heller oppdage de arkeologiske samlingene som ligger utendørs.

Folk oppfordres til å oppsøke helleristninger og komme med forslag på tolkning.

Helleristningene ble laget i bronsealderen (cirka 1700–500 f.Kr) og er automatisk fredet. I 2020 ble et gjort et større funn i Råde i Østfold.

– Selv om vi kjenner ganske mange helleristningsfelt i Rogaland og har god kontroll på motivtypene, så vet vi fortsatt ikke hvorfor disse symbolene ble hogget inn i berget for flere tusen år siden, sier Brun.

Helleristning med ukjent betydning på Fluberget i Stavanger

Helleristning med ukjent betydning på Fluberget i Stavanger. Arkeolog Wenche Brun vet ikke om dette er ett element eller to figurer.

Foto: Tuva Hilton / NRK

På Fluberget i Stavanger er helleristningene malt røde av fagfolk, slik at skal være lette å se.

– Dette symbolet her, henger det sammen som ett element, eller er det to separate figurer, spør Brun og viser fram en av helleristningene hun ikke kjenner betydningen av.

Museet vil gjerne at publikum bruker fantasien og kommer med forslag.

Ingen fasit

Arkeologene har ingen fasit som det går an å slå opp i når de finner en ny helleristning.

– Det er mange teorier. Som at de geometriske figurene representerer en form for hallusinasjoner under ritualer der det er inntatt rusmidler. At de representerer noe som er sett i en annen dimensjon. Eller det kan være noe mer jordnært som et fiskegarn eller en åkerinndeling, sier Brun.

Hun ber folk som vil oppsøke helleristningene om å ikke vente på fint vær. Mange er mye lettere å se når berget er vått. Flere av funnene ligger lett tilgjengelig på svært synlige steder.

– Fluberget er et sted vi kaller drive-thru-helleristning. Det ligger en parkeringsplass rett nedenfor. Her kan en oppleve bronsealder-arkeologi nærmest uten å gå ut av bilen.

– Spennende prosjekt

En av Norges fremste forskere på området er Jan Magne Gjerde ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Han synes det er en god ide å be folk komme med sine egne tolkninger av helleristningene.

Jan Magne Gjerde

Jan Magne Gjerde er en av de fremste ekspertene på helleristninger i Norge.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er veldig mye vi ikke vet. Det er en del tegn vi ikke forstår, selv om det er forsket på betydningen av helleristninger i over 150 år, sier Gjerde.

Han mener «Utforsk» er en veldig god formidlingsidé som kan øke interessen for fagfeltet blant folk flest.

– Det er aldri dumt å be folk med en annen erfaringsbakgrunn om å komme med sine innspill. Kanskje er det noen som har en veldig god tolkning eller idé som vi ikke har tenkt på, sier Gjerde.

Helleristning med ukjent betydning

Helleristning med ukjent betydning på Fluberget i Stavanger

Foto: Tuva Hilton / NRK

Flere nyheter fra Rogaland