Hopp til innhold

På denne fabrikken frykter de ikke robotene

Mange jobber forsvinner ved stadig mer automatisering i arbeidslivet, viser flere undersøkelser. Men i en av landets tradisjonsrike fabrikker, blir robotene likevel hyllet.

Robot

Ved plogfabrikken Kverneland på Jæren ønsker arbeidsstokken robotene velkommen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg hadde nok ikke vært her nå uten robotene, sier Olav Ognedal.

63-åringen har løftet tungt stål i årevis og var glad da robotene overtok de tyngste arbeidsoppgavene. Ved plogfabrikken Kverneland på Jæren ønsker arbeidsstokken robotene velkommen.

– Når du løfter 25 tonn daglig i årevis går det ut over helsen. Nå har jeg en sunnere og mye mer variert arbeidsdag, sier Ognedal.

Han styrer nå to store roboter som kutter stål som skal brukes til å produsere landbruksmaskiner.

– Du er ikke redd for at de stjeler jobbene deres?

Ognedal

Olav Ognedal har løftet tungt stål i årevis, og er glad for at robotene har tatt over de tyngste arbeidsoppgavene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Nei, dette er en ren vinn-vinn-situasjon for både arbeidere og bedrift.

Klubben støtter automatisering

Flere undersøkelser og rapporter den siste tiden har slått fast at mange jobber forsvinner når robotene inntar arbeidslivet. En ny rapport fra McKinsey viser at mellom 400 og 800 millioner mennesker kan miste jobbene sine på grunn av automatisering frem mot år 2030.

Men på Kverneland frykter ikke de fagorganiserte framtiden. her har de vært positive til den nye teknologien fra første dag.

– Vi har bare fått en mer spennende arbeidsdag. Oppgavene er mer givende og slitasjen på de ansatte er lavere, sier klubbleder Stein Mossige.

Den tradisjonsrike fabrikken på Jæren har alltid vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Allerede på 70-tallet ble den første roboten tatt i bruk, og nå er det hele 40 roboter ved fabrikken i Klepp.

– Vi er nå drøye 500 ansatte ved fabrikken og det er ikke færre enn før bedriften for alvor ble automatisert, sier Mossige.

– Så her har vi klubblederen som hyller robotenes inntogsmarsj i arbeidslivet?

– Ja, det kan du trygt si, sier den erfarne klubblederen.

Klubbleder

Klubbleder ved Kverneland, Stein Mossige, er ikke redd for at robotene skal overta jobbene. Fabrikken er allerede en av de mest robotiserte arbeidsplassene i Norge.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Attraktivt for unge

Ved fabrikken på Jæren er det nå gode dager. En lav kronekurs er bra for en bedrift der eksportandelen er på rundt 95 prosent. Det hjelper også på at bedriften har satset på ny teknologi og dermed blitt mer konkurransedyktig, mener ledelsen.

– Vi har en arbeidsflokk som drar lasset sammen med oss i ledelsen, sier produksjonsdirektør John Karstein Tønnesen i Kverneland group.

Han mener robotene gjør bedriften mer effektiv og konkurransedyktig. Samtidig får de ansatte mer spennende og varierte arbeidsoppgaver.

– Dette gjør det også lettere å rekruttere ung arbeidskraft. Unge folk har ikke lyst på en jobb der de skal løfte 25 tonn stål daglig, sier Tønnesen.

Han mener en moderne bedrift som satser på roboter, automatisering og god HMS er langt mer attraktiv for unge arbeidssøkere.

Klubblederen mener omstillingen styrker bedriften.

– Robotene er her – og det er bra for både bedrift og ansatte, slår Mossige fast.