Antall anmeldelser av hatkriminalitet går kraftig ned

Det ble registrert færre anmeldelser av hatkriminalitet i koronaåret 2020, viser nasjonale tall. Politiet tror det handler om nedstengningen.

Grete Winge, Sør-Vest politidistrikt

Leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt, Grete Winge, mener nedstengningen av samfunnet er grunnen til at det er færre tilfeller av hatkriminalitet.

Foto: Magnus Stokka / NRK

«Svart apekatt og svart neger og du lukter ekkelt siden du er svart»

Dette er bare en del av en av de 39 anmeldte tilfellene av hatkriminalitet i Sør-Vest politidistrikt i 2020.

Det er likevel en nedgang på rundt 40 prosent siden 2019. Politiet tror det handler om nedstengningen.

– Den åpenbare forklaringen er at vi er midt i en pandemi. Det har vært nedstengning av utelivet og begrenset sosial kontakt, sier Grete Winge, leder for felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt.

I 2020 ble det anmeldt 744 tilfeller av hatmotivert kriminalitet i Norge. Antall anmeldelser viste dermed for første gang nedgang, etter en lang sammenhengende periode med sterk økning. Nedgangen fra året før var på 2,2 prosent, eller 17 færre saker.

Flest tilfeller i nabolaget

Og det er faktisk slik at de fleste tilfellene av hatkriminalitet skjer i nabolaget.

– De fleste tilfellene hos oss skjer enten i arbeidsliv, i nabolaget eller under aktivitet i sentrumsnære strøk. Det har seg også slik at sosiale medier er underrapportert, sier Winge.

Winge poengterer at taxinæringen og vekterbransjen er yrkesgrupper hvor de ansatte særlig er utsatte for hatkriminalitet.

Nazi-flagg i Gloppedalen

Nazi-flagget i Gloppedalen kan karakteriseres som hatkriminalitet, ifølge politiet.

Foto: Arild Volden

Doble mørketall

Det er grunn til å tro at det finnes mørketall da flere handlinger ikke blir anmeldt, eller på annen måte gjøres kjent for politiet.

– Det er faktisk doble mørketall. Mange unngår å melde fra til politiet på grunn av frykt. I tillegg må politiet bli flinkere til å registrere slike saker, sier Winge.

I fjor ble en mann i 30-årene fra Stavanger ilagt et forelegg på 20.000 kroner etter at han kom med diskriminerende/hatefulle ytringer til en annen mann i 30-årene.

Mannen skal blant annet ha sagt «Du er en jævla brun drittsekk» og «Du kan komme deg til helvete ut av landet».

Øker i Øst

Politiet er også bekymret over at de som utfører hatkriminalitet stadig blir yngre. Den yngste gjerningspersonen var 13 år, og den yngste fornærmede var 12 år. Ni av de fornærmede var 18 år eller yngre.

Straffereaksjonene for hatkriminalitet kan variere fra bot, som denne saken, til både betinget og ubetinget fengsel.

Selv om det i landet sett under ett var en nedgang, hadde politidistriktene Troms og Øst en økning på henholdsvis 22,2 og 15,1 prosent.