Hopp til innhold

Opptrådte rasistisk mot kollega – fikk 20.000 kroner i bot

STAVANGER (NRK): En mann i 30-årene sa «Du er en jævla brun drittsekk» og «Du kan komme deg til helvete ut av landet» til kollegaen sin. Så ble han meldt til politiet.

Politihuset i Stavanger

HATKRIM: Stavanger-politiet opplever at stadig flere anmelder ytringer som handler om rase og/eller etnisk tilhørighet.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

– Dette er uakseptable uttalelser, som ble framsatt mot en kollega på en arbeidsplass, opplyser politijurist Sveinung A. Andersen i Sør-Vest politidistrikt.

Han snakker om det siste tilfelle av flere hatkriminalitet-saker de har slått ned på den siste tiden.

En mann i 30-årene fra Stavanger kalte kollegaen sin for «en jævla brun drittsekk». Det var andre til stede da ble sagt, noe som ifølge politiet var av betydning:

Sveinung Andersen

UAKSEPTABELT: Politiadvokat Sveinung A. Andersen i Sør-Vest politidistrikt har vurdert saken mot mannen som fikk bot, og mener uttalelsene er lovstridige.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det kan også være straffbart å komme med hatefulle ytringer uten at flere enn fornærmede er til stede, men da er terskelen høyere, sier Andersen.

Politiet vil ikke kommentere hvilken bedrift eller bransje det er snakk om, men sier at mannen har vedtatt en bot på 20.000 kroner.

Tredobling i hatkrim-saker

I fjor etterforsket Sør-Vest politidistriktet 66 saker som gjaldt ulike typer hatkriminalitet. Dette er nesten en tredobling fra 2015, da loven trådte i kraft.

– Hatkriminalitet er høyt prioritert, både av Riksadvokaten og i distriktet. Vi jobber hele tiden for å heve kompetansen, slik at alle ledd i politiet vet at hatkriminalitet foregår, sier Grete Winge, driftsenhetsleder i Felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest.

Politiinspektør Grete Winge ved Sør-Vest politidistrikt.

LÆRER OPP: Grete Winge, driftsenhetsleder i Felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest, sier politiet i alle ledd blir drillet i hva hatkriminalitet handler om.

Foto: Privat

40 av sakene ble likevel henlagt – de fleste fordi det ikke var bevis.

Mest rasehat

I Rogaland var den største andelen – halvparten av sakene i 2019 – ytringer om rase og/eller etnisk tilhørighet.

For landet som helhet var det 533 anmeldte saker i fjor, med et slikt hatmotiv. Det er en økning på drøyt 17 prosent fra året før, og mer enn en dobling fra 2015.

Denne Facebook-kommentaren gjorde at en kvinne fikk fengselsstraff

«Plasser ei bombe der og få bygningen sprengt først som sist» står det i denne kommentaren på Facebook som førte til fengselsstraff for en kvinne i Nord-Troms.

Bare sju av 66 hatkrimsaker i Sør-Vest i fjor, var framsatt på nettet.

– Vi er bekymret for store mørketall. Trenden er at hatefulle ytringer på nett øker, men mange velger å ikke anmelde. De er nok usikre på om det er straffbart eller ikke, sier Enoksen.

Hårfin balansegang

Politiet påpeker at det ikke er lett å gi en fasit på hva som er over streken. Ytringsfriheten står sterkt i Norge.

Politioverbetjent Kirsti Enoksen er mangfoldskoordinator i Sør-Vest politidistrikt, i Felles enhet for kriminalitetsforebygging.

BEKYMRET: Politioverbetjent Kirsti Enoksen i Sør-Vest politidistrikt tror at mange ikke anmelder hatkriminalitet, og hun er bekymret for mørketall.

Foto: Sør-Vest politidistrikt

Rettspraksis tilsier at en hatefull ytring må være egnet til å nå minst 20 personer, men det er nok at en person har oppfattet ytringen, for at den skal være straffbar.

Ifølge Enoksen handler det mye om konteksten.

– For eksempel ble en kvinne dømt til 21 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer i Nord-Troms tingrett i 2019. Hun kommenterte en sak om fasadeendring av en moské i Stavanger, og skrev det burde plasseres en bombe der, og at bygningen burde sprenges.

.