Hopp til innhold

SOS Rasismes advokater har ikke fått betalt

SOS Rasismes egne advokater krever over én million kroner fra organisasjonen, fordi de mener de ikke har fått betalt for arbeidet etter rettsaken. Nå vurderer de å fratre oppdraget.

Rettssak SOS Rasisme

SOS Rasisme ble skuffet over dommen fra Haugaland tingrett, og mener de har sitt på det tørre.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Kravet gjelder både for arbeidet med rettsaken i fjor og forberedelsene til ankesaken, sier advokat Arne Heiestad, til Dagbladet.

Han og kollega Peter Skarbøvig i Advokat.no representerte SOS Rasisme under rettsaken i november i fjor, der organisasjonen ble saksøkt for medlemsjuks av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

SOS Rasisme tapte rettsaken på alle punkt, og måtte tilbakebetale 9,7 millioner kroner til LNU.

Kan miste advokatene til ankesaken

Den antirasistiske organisasjonen anket dommen, og saken skal etter planen opp i lagmannsretten i desember. Nå kan organisasjon ende opp med å miste advokatene sine.

Mapper hos SOS Rasisme

Mapper hos SOS Rasisme.

Foto: Arne Gunnar Olsen

– Om ikke kravet blir gjort opp frivillig, så må namsmannen ta stilling til det. Får vi ikke oppgjør vil vi eventuelt fratre oppdraget, sier Heiestad til avisen.

Fra før har LNU, staten og Oslo kommune rettet krav på over 17 millioner kroner mot SOS Rasisme. Kravet fra advokatene er på 1 028 657 kroner.

– Vi har bare fått delvis oppgjør for det arbeidet vi har gjort. Det er ikke vanlig. Men denne saken er ikke helt vanlig heller, sier Heiestad.

Ransaket SOS Rasismes lokaler

I november i fjor åpnet politiet igjen etterforskning mot SOS Rasisme. Forrige uke ble organisasjonens lokaler i Haugesund endevent av politiet , som var på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks.

Politiet tok med seg rundt ti harddisker og flere esker med dokumenter etter aksjonen.

SOS Rasisme kalte da aksjonen for en hekseprosess blåst ut av proporsjoner.

Video Aksjon SOS Rasisme

Politiet tok flere beslag i aksjonen forrige uke.

Foto: Nyhetsspiller