Etterforskes for falsk forklaring og bedrageri

Politiet i Haugesund åpner igjen etterforskning mot SOS Rasisme som organisasjon. I tillegg er daglig leder, Kjell Gunnar Larsen, siktet for trygdesvindel.

Rettssak SOS Rasisme

SOS Rasisme ble i Haugaland tingrett dømt til å tilbakebetale nær ti millioner kroner. Her fra rettsaken i oktober.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Både SOS Rasisme og Larsen etterforskes nå av politiet, i to uavhengige saker, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik til Dagbladet.

Torbjørn Nervik

Torbjørn Nervik.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Det er barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken som har anmeldt SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring . Bakgrunnen er at de mener organisasjonen har oppgitt 30.000 for mange medlemmer over minst to år.

I oktober ble organisasjonen dømt til å tilbakebetale 9.7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Årsaken er at de bevisst hadde svindlet til seg offentlige tilskudd de ikke skulle hatt.

Daglig leder anmeldt av NAV

– Politietterforskningen av Kjell Gunnar Larsen startet etter at NAV sendte oss en anmeldelse for at han fikk urettmessig utbetalt trygd, sier Nervik til Dagbladet.

Kjell Gunnar Larsen

Kjell Gunnar Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Larsen har ifølge avisen vært 78 prosent uføretrygdet i flere år som følge av en ryggskade. Likevel innehar han flere av de mest sentrale posisjonene i SOS Rasisme.

I tillegg til å være daglig leder for organisasjonen, er han leder for lokallaget i Haugesund og for Rogaland SOS Rasisme. Han har også flere sentrale verv.

Ifølge avisen er anmeldelsen fra NAV omfattende. Larsen har avvist grunnlaget i anmeldelsen, men vil ikke kommentere saken.

Statsråden glad for at avsløringene kom

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken fra SV var selv medlem av SOS Rasisme på 80- og 90-tallet. Nå er han fornøyd med den endelige dommen.

Audun Lysbakken

Audun Lybakken.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Jeg er glad for at vi i denne saken har fått en tydelig avklaring. Jeg håper også at vi med denne dommen kan hindre at liknende situasjoner oppstår igjen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Nå venter han og departementet på at politiet skal fullføre den nye etterforskningen av organisasjonen.