Hopp til innhold

Må betale tilbake 9,7 millioner

SOS Rasisme dømmes til å betale 9.708.501 kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisime

Hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen

Dommen falt i Haugaland tingrett torsdag, skriver Haugesunds Avis.

SOS Rasisme må også betale saksomkostninger på 819.297 kroner. Dette gir et totalbeløp på 10,5 millioner kroner.

I dommen skriver dommer Svein Åge Skålnes flere ganger at det er tydelig at SOS Rasisme sitt primærmål var å kunne presentere et så høyt medlemstall som mulig, for å få så mye støtte som mulig.

Retten sitter tilbake med et klart inntrykk av at det som lå bak både organisasjonens tolking av regelverket, instruksene ved verving og registreringen av medlemmer, var styrt av behovet for å få et så høyt medlemstall som mulig. Målet må derfor ha vært å få mest mulig uttelling fra ulike støtteordninger, der støtten økte i takt med antallet tellende medlemmer. Fokuset på størrelsen på tilskuddene har derfor gått på bekostning av kravet om å gi riktige opplysninger

Fra dommen

Jukset med medlemstall

Mandag 24.10 begynte rettssaken mot SOS Rasisme i Haugaland tingrett. Organisasjonen er saksøkt for blant annet å ha jukset med medlemstallet.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) krevde at SOS Rasisme tilbakebetalte 9,7 millioner kroner. Hovedankepunktene er at SOS Rasisme har oppgitt høyere medlemstall enn de har grunnlag for, og at for mye av midlene som er tildelt, har blitt værende i sentralleddet framfor å bli fordelt til lokallagene.

– Et generaloppgjør

– Dommen er et knusende generaloppgjør med SOS Rasimes forvaltning av offentlig tildelte midler, sier Steffen Brandstad, advokat for LNU.

Han er svært fornøyd med dommen.

– Det er en grundig fremarbeidet og riktig dom. SOS Rasisme har drevet bevisst medlemsjuks og oppgitt uriktige opplysninger til stønadsgiverne, blant annet min klient, sier Brandstad.