Advarer ulykkelige mot skattelistene

Å lese skattelister er best for de lykkelige hevder lykkeforsker.

Skatteliste
Foto: NRK

Er du blant de som tilfeldigvis skal kikke på skattelistene i kveld bør du kanskje vurdere om du er lykkelig nok til det.

Lykkeforsker og samfunnspsykolog Joar Vittersø mener ulykkelig bør styre unna skattelistene.

- Hvordan vi sammenligner oss med andre har ganske mye å si for hvor lykkelig man føler seg. Spesielt er det sånn at de som er lite lykkelige har en tendens til å sammenligne seg mye med andre. Det betyr at de også ofte blir litt lei seg hvis de oppdager at andre har det bedre enn de selv.

- Mens de som er veldig fornøyde er lite opptatt av å sammenligne seg med andre, sier lykkeforsker og samfunnspsykolog Joar Vittersø ved Universitet i Bergen.

I tilfelle du lurer - ja det er en sammenheng mellom rikdom og lykke.

- Det er en helt tydelig sammenheng mellom hvor mye folk tjener og hvor lykkelige og tilfredse de sier at de er.

Bryr seg lite

Per A Thorbjørnsen er profilert venstrepolitiker i Stavanger og en av dem må tåle å bli satt opp på rangeringslister i mediene. Han tror folk bryr seg lite om skattestoffet.

- Det er vel i det øyeblikket at muligheten er der, og tilgjengeligheten er der at man blir litt småinteressert. Jeg tror at hvis muligheten ikke var der, så hadde folk knapt brydd seg.

Og er du blant dem som vil benytte muligheten til noen klikk og noen underholdene kikk på nettet skal du vite at etter den søte kløen kan den sure svien følge.

- Det en del av underholdningsaktivitene bidrar til en oppglødhet her og nå, men på sikt viser det seg at det reduserer den mer overordnete lykken, sier Vittersø.