Hopp til innhold

Advarer mot å la seg skremme ned i sofaen

Kardiolog Stein Ørn frykter eksempler på hjertestans under Nordsjørittet kan gi inaktive en ny unnskyldning til å ikke trene. Det er der risikoen ligger, sier han.

Stein Ørn

Stein Ørn sykla selv Nordsjørittet lørdag. Han er hjertespesialist og var lenge trener for stesønnen Alexander Kristoff.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Risiko er en del av det å drive fysisk aktivitet, og ulykker vil skje i fremtiden, sier Stein Ørn, hjertespesialist ved Stavanger universitetssjukehus.

5000 deltager syklet lørdag de 91 kilometerne i Nordsjørittet fra Egersund til Sandnes. To av dem, menn på 52 og 60 år, fikk hjertestans langs løypa. 60-åringen er alvorlig skadet, men stabil. 52-åringen mistet livet.

Stein Ørn frykter at den tragiske hendelsen kan føre til en generell bekymring i befolkningen for å drive fysisk aktivitet.

– Mange som er på nippet til å være fysisk aktive, har mange unnskyldninger. Nå får de en ny, stimulerer sin egen frykt, og forblir inaktive. På sikt er det de som får hjertestans, fordi de har så lav fysisk kapasitet, sier Ørn.

Forsker på deltagerne i rittet

Siden 2013 har Ørn, Alexander Kristoffs stefar og tidligere trener, forsket på hjertestans i forbindelse med aktivitet. Med NEEDED-prosjektet, som starta i 2013, vil han finne en måte å forutse det på.

– Målet er å finne hjertesykdommer, eller problemer med blodsirkulasjonen til hjertet, hos dem som ikke har symptomer på det. Vi utvikler systemer som kan identifisere og reduserer risiko for at slike tragiske, uønskede hendelser oppstår, sier han.

To nye metoder er under utvikling:

  1. En blodprøve som tas etter fysisk belastning skal avdekke eventuelle endringer i blodet. Den skal kunne tas hos fastlegen, og gjentas over tid.

  2. Pulsklokker som oppdager avvik fra normale verdier, og forteller når belastningen er større enn akseptabelt.

Sørpete i målområdet
Foto: Anders Fehn / NRK

Bekymret for folkehelsen

To personer har dødd av hjertestans gjennom Nordsjørittets historie, men det er ikke aktuelt å undersøke hjertet til alle som skal delta, ifølge Ørn.

– Det finnes ingen gode løsninger for å redusere den veldig lave risikoen det er for at dette skjer.

Hjertespesialisten mener det er mer å tape på å skape unødvendig frykt, enn å vinne på såpass omfattende kartlegging.

– Ved å undersøke alle, vil vi kanskje plukke opp noen få, men på bekostning av at svært mange vil få føle på en trolig grunnløs risiko, og derfor vil avstå fra fysisk anstrengelse. Det er det motsatte av det vi ønsker.

Bekymret for folkehelsen

Ørn sier han er bekymret for det han kaller en bølge av fysisk inaktivitet og viser til at Norge ligger nederst i den europeiske tidsbruksundersøkelsen (HETUS) når det gjelder samlet daglig fysisk aktivitet knyttet til transport, turer, trening, og idrett.

– Å ha trent reduserer den daglige risikoen. Er man i veldig dårlig form blir å gå opp en trapp eller løfte et bord, som et Nordsjøritt, sier Ørn.