Mann død etter hjertestans i Nordsjørittet

Den ene syklisten som fikk hjertestans under Nordsjørittet i går, er død, opplyser Stavanger universitetssjukehus.

Hjertestans Nordsjørittet

Mannen skal raskt ha fått behandling på stedet, ifølge Nordsjørittet.

Foto: privat

Mannen, som var i 50-årene, fikk hjertestans lørdag ettermiddag på Grødeland på Jæren. Mannen fikk raskt behandling på stedet, og ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Søndag klokka 10.30 melder SUS at mannen er død. Pårørende er varslet.

En annen syklist i 60-årene som fikk hjertestand ved Frøylandsvatnet, ligger fortsatt på SUS. Tilstanden hans er kritisk, men stabil.

– Dette utfallet er tragisk og forferdelig trist. Vi føler med familien, sier daglig leder i Nordsjørittet, Siri Ommedal.

– Utmerket håndtert

NRK vet at andre syklister ga mannen hjertekompresjoner fram til personalet fra Nordsjørittet og Norsk Folkehjelp kom til stedet.

Rolf Bergseth

Rolf Bergseth.

Foto: Anders Fehn / NRK

Sikkerhetsansvarlig i Nordsjørittet, Rolf Bergseth, sier til NRK at Nordsjørittet var forberedt da de to mennene falt om i løypa.

– Vi synes dette har blitt håndtert på en helt utmerket måte fra rittets sin side, sier han.

– Vi kom oss så raskt fram som overhodet mulig. Det er jo snakk om et løypeområde som ikke er helt tilgjengelig for biler, sier Bergseth.

Vanskelig å forutse

Han opplyser at Nordsjørittet har utstyrt alle biler og ATV-er med hjertestartere, slik at folk raskest mulig kan få hjelp.

Bergseth sier det i dag er svært vanskelig å forutse hjertestans hos personer – og hvor det skjer. De to mennene var hobbysyklister og deltok i en vanlig klasse.

– Vi må regne med at når folk i alle aldre vil være fysisk aktive, vil det komme tilfeller av hjertesykdom. Det vil skje her og overalt der folk er aktive, sier han.