Vil finne ut hva sykkelritt gjør med helsa til vanlige mosjonister

Hvor mye trening er bra, og hvor mye trening er for mye? I helgen skal 1000 syklister trå til for en unik hjerteforskning. Målet er å finne ut hva det ni mil lange Nordsjørittet, og andre sykkelritt, gjør med helsa til vanlige mosjonister.

Nordsjørittet 2013

NORDSJØRITTET: Prosjektet NEEDED skal kartlegge hvor stor belastning nimilsturen er.

Foto: Hanne Sirnes / Studio Alsvik

– Jeg føler meg i bra form. Nå har jeg kjørt korte og lange turer, så jeg tror jeg har testet meg bra, sier Asbjørn Vagle (46).

Asbjørn Vagle

PÅ SYKKELEN: Asbjørn Vagle ser fram til årets Nordsjøritt.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

I uken før det ni mil lange Nordsjørittet mellom Egersund og Sandnes går av stabelen, trener han i Melsheia i Sandnes. Han skal delta for femte gang.

– Jeg har det som en inspirasjon. Å delta i Nordsjørittet er målet mitt hele våren. Da kommer jeg meg ut og får trent litt, sier Vagle.

Kartlegger mosjonistene

Men når Vagle stiller til start i helgen, sykler han ikke bare for sin egen del. I helgen er han også en del av forskningsprosjektet NEEDED, som skal finne ut hva et sykkelritt egentlig gjør med helsa til vanlige mosjonister.

– Jeg synes det er utrolig spennende å få være med på dette prosjektet. Jeg meldte meg på med en gang mailen kom. Det er kjekt å være med på for sin egen del, men også for å være med i forskningsprosjektet for andre, sier Vagle.

Forskningsprosjektet baserer seg på et lignende prosjekt i fjor, da 97 deltakere ble tatt blodprøver av i sammenheng med Nordsjørittet. Dette prosjektet reiste en del spørsmål, som de håper at årets prosjekt vil gi svar på.

Det viktigste var en blodprøve som kan avsløre trange blodårer til hjertet. Nå ønsker de å finne ut når blodprøvene må tas, og ved hvilke verdier disse blodprøvene angir trange blodårer.

De ønsker også å se på langtidskonsekvensene av forskjellige typer og nivåer av blodprøver.

– En unik studie

– Det finnes ingen lignende studier i nærheten av denne størrelsen, sier Stein Ørn, leder for NEEDED.

Han er også stefar til supersyklist Alexander Kristoff og overlege på Universitetssjukehuset i Stavanger. Nå gleder han seg til det han kaller et unikt forskningsprosjekt.

– Det foreligger ganske mye forskning på toppidrettsutøvere og på personer med en eller annen sykdom, men det finnes veldig lite data om friske personer som driver med konkurranseidrett for gledens skyld, sier Ørn.

Skal følge 1000 syklister i 20 år

Stein Ørn

FORSKNINGSLEDER: Stein Ørn, overlege ved SUS skal forske på mosjonistene i Nordsjørittet.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

Det er det Ørn nå vil gjøre noe med. I forbindelse med Nordsjørittet skal derfor 1000 syklister tas blodprøve av dagen før sykkelrittet, tre timer etter de er kommet i mål, og dagen etter nimilsturen.

– Vi samler en enorm mengde data på dem som deltar, og om hvor mye de har trent i forkant. Hovedpoenget er ikke treningen selv, men å kartlegge belastningen i forbindelse med å drive konkurranse på et høyt intensitetsnivå slik Nordsjørittet er, sier Ørn.

Og forskningen slutter ikke etter årets Nordsjøritt. Deltakerne skal nemlig følges opp i mange år framover.

– Med utgangspunkt i det vi gjør i år vil vi følge utøverne tjue år fremover i tid slik at vi vil se på om Nordsjørittet kan si noe om sykdomsforløp og hvor friske deltagerne er de neste tjue årene, sier han.

Trår til for en god sak

Om mosjonister som Asbjørn Vagle er spreke om 20 år, vil altså forskningen vise. For Vagle er uansett det viktigste med lørdagens ritt, at han trår til for en god sak.

– Jeg håper at jeg kan bidra til at en kanskje avdekker ting på et tidligere tidspunkt og redder noen liv med det, rett og slett, sier Vagle.

Nordsjørittet 2013

MANGE ER MED: Nordsjørittet er Norges nest største sykkelritt med 12.500 deltagere.

Foto: Hanne Sirnes / Studio Alsvik