Hopp til innhold

«Ingen her tilbyr meg rus og det er deilig»

Haugesund kommune vil gi vanskeligstilte et bedre botilbud. Kari er storfornøyd med sitt nye hjem.

Haugesund kommune vil selge de gamle kommunale bygårdene.

VIDEO: Haugesund kommune vil selge de gamle kommunale bygårdene i sentrum, og i stedet leie eller kjøpe boliger i de ulike bydelene.

Kari bodde tidligere i de kommunale leilighetene i Kommunegården på Hauge i Haugesund.

Men nå skal disse leilighetene selges og Kari har fått flyttet til et nytt og bedre nabolag. Det har gjort livet hennes lettere.

– Ingen her i området tilbyr meg rus og det er deilig. Det er ingen som banker på vinduene mine. I Kommunegården banket folk på til alle døgnets tider. Det var mange ganger grusomt, forteller hun.

Vil spre de kommunale boligene

Alise Vea

Alise Vea, stabsleder i Haugesund kommune.

Foto: Thomas Halleland

Målet til Haugesund kommune er nå å selge de gamle kommunale bygårdene i sentrum, og i stedet leie eller kjøpe boliger i de ulike bydelene.

I tråd med nasjonale planer ønsker kommunen at vanskeligstilte innbyggere skal få bo i et så ordinert bomiljø som mulig.

– For mange kommunale leiligheter på en plass gir utfordringer, sier stabsleder for bolig- og eiendomsseksjonen i Haugesund kommune, Alise Vea.

Hun sier kommunegården på Hauge, med 54 leiligheter tett i tett, er et godt eksempel på hvordan kommunale leiligheter ikke bør settes sammen.

Derfor skal kommunen jobbe for at flere som Kari skal få et bedre sted og bo.

– Selv om folk er vanskeligstilt i boligsammenheng, så er de like forskjellige som alle oss andre. Fram til nå har kommunen hatt boliger samla i enkelte strøk. Nå satser vi på litt mer spredning, sier hun.

Ap: – Vi har dyktige folk

Arne-Christian Mohn

Arne-Christian Mohn, gruppeleder Haugesund Ap.

Foto: Thomas Halleland

Men som NRK meldte nylig, er det mange kommuner som sliter med nettopp denne oppgaven.

8 av 10 norske kommuner svarer i en NRK-undersøkelse at de sliter med å finne bolig til rus- og psykiatripasienter, og å integrere dem i lokalmiljøet.

Det tror ikke Arne-Christian Mohn fra Arbeiderpartiet at blir noe problem i Haugesund.

– En av grunnene til at Haugesund kan få det til er at vi har veldig dyktige folk i administrasjonen på dette området. De har erfaring og ser hva som må til, sier gruppelederen i Haugesund Ap.

Kari har fått et nabolag hvor hun trives svært godt. Hun er glad for den nye satsingen til kommunen.

– Jeg synes det er bra at de blander litt folk. Gamle, unge og rusmisbruker kan leve sammen, sier hun.