Hopp til innhold

Plasserer alvorlig psykisk syke i slike containere

Kommunene klarer ikke å bosette og integrere rus- og psykiatripasienter i vanlige boliger i lokalmiljøet. I Giske i Møre og Romsdal blir de bosatt i stålcontainere.

Pasienter må bo i containere i Giske kommune

PSYKIATRIBOLIG: De kaller det en nødbolig. Det er en container med innlagt strøm og vann. Her skal Giske kommunes mest krevende innbyggere få bo.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

En litt uvanlig last har ankommet et litt øde industriområde i Giske kommune. Lasten skal bli noens hjem. Det er en container med innlagt strøm og vann. De kaller det en nødbolig. Her skal kommunens mest krevende innbyggere få bo.

– Vi har ingen andre alternativ i dag, for vi vet aldri når de kommer. Vi får et døgn på oss til å bosette dem, sier ordfører Knut Støbakk (KrF).

I en stor NRK-undersøkelse svarer 8 av 10 kommuner at de ikke klarer å bosette eller integrere psykisk syke personer med rusproblemer. 240 av landets kommuner har svart i spørreundersøkelsen.

– Resultatene i undersøkelsen er ikke noe som forundrer meg. Dette er et problem som alle kommuner opplever. Dette er vi nødt til å ta på alvor. Her må det gjøres noe, sier Støbakk.

– Staten, sykehusene og helseforetakene har et ansvar på å opprettholde psykiatriplassene. Institusjonstilbudene må bygges opp i stedet for ned. Pasientene får ikke den hjelpen de skal ute i kommunene, sier han videre.

Jeg får ikke slappet av i mitt eget hjem. Jeg føler meg ikke trygg.

Solfrid Vestnes, nabo

Nabo: – Føler meg ikke trygg

Giske kommune er en av mange kommuner som ikke finner egnede boliger til innbyggere med psykiske lidelser som ruser seg. Derfor ser de ingen andre muligheter enn å plassere den i containere et stykke unna folk.

Solfrid Vestnes
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Det meste er i stål, sier Robert Valderhaug, og banker på veggen inne i containeren. Han er teknisk sjef i Giske kommune.

Containerne er godt sikret. De skal tåle hardt bruk. Beboerne som skal bo her kan være utagerende. Til og med badet er uknuselig. Toalettet er også bygd i stål, lampa i taket er beskyttet av et gitter – det samme er ovnen på veggen.

– Det er marginalt. Det skal være sterilt. Det er slik det må bli, sier Valderhaug.

For i byggefeltet der mange av pasientene har bodd, er flere av de kommunale boligene rasert. Naboene har protestert, noen har lagt ut boligene sine for salg og flere er redde.

En av dem som er redde er Solfrid Vestnes:

– Jeg orker ikke å gå rundt å være redd hele tiden. Du kan tenke deg hvordan det er å legge seg om kveldene. Jeg er hjemme alene annenhver måned, og nå er jeg lei av å ikke vite hva som blir det neste, sier hun.

– Jeg får ikke slappet av i mitt eget hjem. Jeg føler meg ikke trygg. Det er ingen god følelse.

Vestnes forteller at det har vært flere ubehagelige hendelser i boligfeltet:

– Vi har flere ganger våknet om natten. Det kan være høy musikk, hærverk og knuste ruter, fyrverkeri og kinaputter, og bålbrenning. Vi vet aldri hva som møter oss når vi kommer ut døra, sier hun.

Hun forteller også at de har opplevd tilfeller der pasientene har kommet på døren:

– Det er mye som skjer her. Det er ikke hyggelig når de kommer på døren, spesielt ikke når man vet at de ruser seg og kan være voldelige. De er et uromoment i et ellers rolig boligfelt, sier Vestnes.

Kommunal bolig i Giske

ØDELEGGER: Flere av de kommunale boligene i byggefeltet på Giske har blitt rasert av dem som bor der. Her var det en gang et vindu, men nå er det tettet av en treplate.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Ordfører: – Vi har ikke kompetansen

I Giske kommune er tanken at de mest krevende pasientene skal bo i containerne, slik at de kommunale boligene kan være for de litt mindre krevende brukerne.

Knut Støbakk, ordfører, Giske kommune
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Folk i området føler seg utrygge, og det forstår vi i kommunen, for de kan i noen tilfeller være voldelige. Ungene tør ikke å gå ut. Men samtidig er det frustrerende å ikke kunne gi pasientene et bedre tilbud, sier ordfører Knut Støbakk.

Han sier de i utgangspunktet skal integrere disse pasientene, men at de heller er nødt til å isolere:

– Ja, det er faktisk talt det som skjer. Det er sørgelig på vegner av disse pasientene at det er det som må skje. Det vi gjør nå er uverdig, men vi har ikke ressurser eller kompetanse til å gi dem et bedre tilbud, sier Støbakk.

Ordføreren mener staten har lagt for mye ansvar over på kommunene.

– Vi har ikke kompetansen. Vi har ikke sjans å gi dem skikkelig hjelp. Psykiatritilbudet blir bygd ned. Vi prøver så godt vi kan, men ressursene og kompetansen strekker ikke til ute i kommunene. Staten må ta ansvar, sier Støbakk.

Når folk er så syke som enkelte av dem er, så vet vi aldri hva som kan skje. Jeg tror nok det er mange tikkende bomber rundt om i hele landet.

Ordfører Knut Støbakk (KrF), Giske kommune
Kommunene klarer ikke å bosette og integrere rus- og psykiatripasienter i vanlige boliger i lokalmiljøet. I Giske i Møre og Romsdal blir de bosatt i stålcontainere.

VIDEO: Se hvordan Giske kommune bosetter rus- og psykiatripasienter – i stålcontainere.

AKTUELT NÅ