Hopp til innhold

– Vurder å trekke pengene dine ut av Skagenfondene

Skagenfondene har ett av de dårligste fondene i markedet og er mer enn andre tuftet på dyktige enkeltpersoner. Derfor mener Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi at du nå bør vurdere å trekke pengene dine ut.

Reid Krohn-Pettersen

Sjeføkonomi Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener det er for risikofullt å ha sparepenger i Skagenfondene.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Skagenfondene er tuftet på kloke hoder, så når gründere trekker seg ut, så ville jeg vurdert å ta ut pengene mine, sier sjeføkonomi Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Skagenfondene i Stavanger skifter nemlig ut flere «kloke hoder». Administrerende direktør Harald Espedal slutter i selskapet fra nyttår, etter å ha vært toppsjef siden 2002. Kristian Falnes, som også har vært en av lederne siden 2003, trekker seg med umiddelbar virkning. Leif Ola Rød overtar direktørjobben.

– Ett av de dårligste fondene

230.000 nordmenn har sparepenger i Skagenfondene. Krohn Pettersen mener ikke lederskiftene i seg selv er grunn til å trekke ut sparepengene dine, men satt i sammenheng med at Skagenfondene ikke har klart å levere knallresultater de siste årene, bør du sterkt vurdere dette, mener han.

– Skagenfondene har ett av de dårligste fondene som er i markedet nå, så jeg ville på det grunnlaget avsluttet sparingen der, sier sjeføkonomien.

De tre u'ene

Krohn Pettersen mener selskapet sliter med å få til det de ønsker. Selskapets strategi er å finne aksjer som oppfyller de tre u'ene: undervurderte, upopulære og underanalyserte.

– Det blir veldig vanskelig å finne disse aksjene når du har 100 milliarder du skal bruke. For bruker du 20 millioner kroner på ett selskap, så har du ennå 99.980 millioner igjen. I dag blir de tvunget til å kjøpe aksjer i store selskaper for å putte pengene et sted, sier han.

Krohn Pettersen mener at Skagenfondene de siste fem–ti årene hatt altfor mye forvaltningskapital.

– Forvaltningskapitalen har vokst dem over hodet – den har blitt altfor stor. De har derfor kommet til et punkt der de enten må endre strategi eller finne på noe nytt, eventuelt starte opp noen andre fond, sier han.

Krohn Pettersen tror likevel at Skagenfondene vil holde fast på strategien med de tre u'ene.

– Strategien har vist seg å være veldig bra, og så har den gjort fondet unikt, sier han.

Espedal: – Gode erstattere

Harald Espedal

Avtroppende direktør i Skagenfondene, Harald Espedal, avviser kritikken.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Akkurat dét er avtroppende administrerende direktør Harald Espedal helt enig i. Han er imidlertid svært uenig i at folk må trekke pengene sine ut.

– Nei, det synes jeg ikke! Vi har gode, interne erstattere til både meg og Kristian. Og alle disse er vant til å jobbe med den investeringsfilosofien vi har i staben, sier Espedal.

Han mener at det ikke er vanskelig å oppfylle Skagenfondenes strategi med de tre u'ene.

Vi har hatt gode avkastninger de siste årene, og har levert på linje med aksjemarkedet. Vi har en målsetning om å levere bedre enn markedet, det klarer vi ikke alltid, og har ikke klart siden finanskrisen, men markedet svinger og vil svinge tilbake, sier Espedal.

NRK anbefaler