Hopp til innhold

Kontaktes av nervøse sparekunder

Skagenfondene og Sparebank 1 merker pågang fra kunder som frykter for egne sparepenger grunnet uroen i verdensøkonomien.

Tokyo-børs

Uroen i verdensmarkedet preger markedet i Norge. Her fra børsen i Tokyo.

Foto: Koji Sasahara / Ap

Både Skagenfondene og Sparebank 1- SR Bank har de siste dagene mottatt en rekke henvendelser fra nervøse kunder. Uroen i verdensøkonomien har fått aksje- og fondskurs til å rase.

En nervøs kundestrøm

Mange er redde for sparepengene sine, og noen har allerede valgt å selge seg ut av fond i frykt for å tape store penger.

Skagenfondene

SKAGEN Fondene, som består av tre aksjefond og fire rentefond, forvaltes av SKAGEN AS.

Foto: Skagenfondene

– Det har vært flere henvendelser i det siste. Nå er vi jo fortsatt inne i en sommerferieperiode, men vi har fått omtrent dobbelt så mange telefoner, og også flere har kommet innom kontoret, sier Asbjørn Vagle, direktør for Formuesforvaltning i Skagenfondene.

Vagle merker pågangen fra nervøse fondssparere. Troen på å investere sparepenger i fond for å gi størst mulig avkastning på pengene, er svekket hos mange kunder.

En nedgående kurve

Så langt i år har de store aksjefondene til Skagen gått i kraftig minus. Børsfall, gjeldskrise og dystre spådommer legger ingen demper på uroen.

– Det har jeg full forståelse for. Det som er kjekt er at folk tar kontakt slik at vi får fortalt dem vår versjon av det. Vi ser ikke noe fundamentalt galt med selskapene. Det er de vi må stole på. De skaper verdiene. Nå er vi inne i en nedtur, men vi vil komme tilbake igjen. Det er jeg overbevist om, sier Vagle

– Lånekostnadene kan øke

– Først og fremst merker vi en større pågang fra kunder som er urolige,sier Stian Helgøy, direktør for kapitalmarkedet i Sparebank 1 SR-Bank.

SR-Bank

Sparebank 1 SR-Bank, har hovedkontor i Stavanger.

Svingdørene inn til SR-Banks hovedkontorer i Stavanger kan være et symbol på utviklingen i finansmarkedet de siste årene. Helgøy forstår også kundenes uro.

– I verste tilfelle kan vi få en ny finanskrise. Det vi så under forrige finanskrise var at lånekostnadene til bankene økte dramatisk. Det vil igjen medføre at lånekostnadene for bankenes kunder også vil øke. For privatpersoner kan dette gi en høyere kostnad på boliglån, sier Helgøy.

Er det tegn til det allerede nå?

– Det er ikke et problemer nå, men vi ser tendenser til at prisene øker for lån mellom bankene. Hvis dette vedvarer kan det føre til at bankene må sette opp renten for lånekunder, forklarer han.

– Opptur krever nedtur

Både Stian Helgøy i Skagenfondene og Asbjørn Vagle i Sparebank 1 tror markedet vil stabilisere seg. De tror mye av det som nå skjer handler om frykt og psykologi.

– Det vi er inne i nå er frykt og uro. Det er noe markedet aldri liker. Vi ser at en får veldig store og dramatiske reaksjoner når frykten og uroen florerer, sier Helgøy.

– Personlig er jeg ikke urolig. Dette, eller lignende, har vi vært gjennom før. I aksjemarkedet må en godta dette. For å kunne gå få gode oppturer må en gjennom nedturene også, sier Vagle.

DnB setter opp renta

Etter at NRK snakket med flere finansrådgivere har nå Den Norske Bank varslet at de vil sette opp renten for norske lånekunder.

– Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Kostnadene våre vil øke, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR.

Gjeldssituasjonen i Europa har gjort at renten som bankene selv låner penger til i Europa har økt med 0,25 prosent de siste dagene.