– Vil lage verdens beste biff

Anbjørn Øglend vil starte millionsatsing på Angus-biff i verdensklasse, men byråkratiet stikker kjepper i hjulene hans.

Anbjørn Øglend

Anbjørn Øglend lover verdens beste biff, og vil starte satsing på Anguskuer. Foto: Erik Waage.

Norske kokker importerer biff fra utlandet, fordi smaken på den norske biffen ikke er god nok. Anbjørn Øglend vil kjøpe en gård der han vil drive forskningsdrift på Angus-fe. En kurase som er kjent for veldig god kjøttkvalitet, men som det ikke er så mange av i Norge i dag.

– Jeg tror vi skal klare å få frem noe av det beste i verden. Deretter ønsker vi å vise til suksess for å få andre produsenter til å gå i gang med denne rasen, sier Øglend.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Anbjørn Øglend

Anbjørn Øglend smaker på egne varer, profesjonelt tilberedt.

Foto: Erik Waage / NRK

Nektes å kjøpe gård

Problemet for Øglend er å skaffe seg en gård. Den første gården han ønsket å kjøpe sa kommunen nei til, og den andre er det bondelaget som nekter han å kjøpe. De viser til regelverket i landbruket.

– Dette er en halv gård. I forhold til jordloven i Norge er det kun hele jordbruk som kan omsettes, sier Sigmund Slettebø, leder av Eigersund bondelag.

– Det er jo et regelverk som ikke er tilpasset dagens situasjon. Jeg har jobbet med denne saken i mange år nå, og det er jo slik at motstand er drivkraft i seg selv, sier Øglend.

– Kan bli hengende etter resten av verden

Marit Karlsen Brandal

Marit Karlsen Brandal, direktør for Innovasjon Norge i Rogaland.

Foto: Erik Waage / NRK

Øglend er ikke den første bonden som har blitt stoppet av strenge regler. At det er et intrikat regelverk når en skal tenke nytt innen landbruket kan også Innovasjon Norge skrive under på.

– Vi får oppdrag fra fylkesmannen på landbrukssiden, og det er detaljerte oppdrag, sier Marit Karlsen Brandal, direktør for Innovasjon Norge i Rogaland.

Men om det blir noe av kjøttsatsingen så er Innovasjon Norge klare for å gå inn med 3,5 millioner i dette prosjektet, som de vurderer som midt i blinken.

– Vi må hele tiden tenke fornying og forbedring. Det gjør resten av verden, så gjør vi ikke det faller vi snart utenfor, sier Karlsen Brandal.

– Topprestaurantene vil betale

Biff

Anbjørn Øglend viser forskjell på vanlig biff (over) og Angusbiff (under).

Foto: Erik Waage / NRK

Øglend vet hva han snakker om, for han eier et slakteri på Jæren som leverer kjøtt til kokker og matbutikker i det høyere prissjiktet. De kundene vet hva de ser etter.

– Det er det intramuskulære fettet. Det er der smaken sitter. Det andre smaker storfe, men du får ikke frem biffsmaken, sier han.

Avgjørelsen om Angusbiffen skal bli for de få eller de mange, tar i første omgang fylkesmannen i Rogaland en gang i løpet av i juni måned.

– Vi vet at topprestaurantene er villige til å betale mye for denne typen kvalitet, og forbrukeren vil betale når han får smaken på det sier Øglend.