Hopp til innhold

– Det har blitt veldig motiverende å bli gammel

Tilrettelegging fører til at stadig flere eldre blir værende lenger i jobben. Oljeservicebedriften Aibel har tatt grep, og ser allerede resultater.

Tilrettelegging fører til at stadig flere eldre blir værende lenger i jobben. Oljeservicebedriften Aibel har tatt grep, og ser allerede resultater.

VIDEO: Eldre ses i dag på som ressurspersoner med lang erfaring.

Bernhard Gjertsen

FLEKSIBILITET: – For meg har det viktigste tiltaket vært fleksibiliteten, sier snart 64 år gamle Bernhard Gjertsen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

For to år siden valgte de aller fleste medarbeiderne i oljeservicebedriften Aibel å slutte når de ble 62 år. Men det passet dårlig for bedriften.

– Vi hadde behov for alle ansatte vi hadde på den tiden. Det var en kraftig oppsving i markedet, og vi trengte å beholde medarbeiderne, sier kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal, til NRK.no.

Ledelsen tok grep, og begynte arbeidet med det de kaller «seniorpolitikk», for å legge til rette for å beholde medarbeiderne lengst mulig.

– Vi ser at avgangsalderen bare etter et par år har steget med i overkant av ett år, sier Sandal.

LES OGSÅ: Ingveig (70) er glad regjeringa vil at eldre skal jobbe lengre | Eldre tvinges ut av arbeidslivet | - Få 80-åringer som orker å jobbe

Økonomisk rådgivning og ekstra fridager

Taktikkene som benyttes er blant annet seniorkurs, tilbud om økonomisk rådgivning, «milepælsamtaler», friuker og ekstra fridager uten lønn.

– Mange oppfatter den økonomiske rådgivningen som mest positiv. Her får de ansatte konkret informasjon og klare svar på hva det vil bety økonomisk å slutte når de er 62 år, heller enn 67.

– Veldig motiverende å bli gammel

Bernhard Gjertsen er snart 64 år, men jobber fremdeles som senioringeniør i oljeserviceselskapet. Han mener at eldre arbeidstakere blir behandlet bedre i dag enn for noen år siden.

– De siste fire til fem årene har det blitt veldig motiverende å bli gammel, hvis jeg kan si det på den måten. Firmaet setter veldig stor pris på erfaringen vi har bygget opp over mange år, sier Gjertsen til NRK.no.

Han mener at seniorpolitikken til bedriften har hatt mye å si for valget om å fortsette i jobben.

– Jeg lurte egentlig aldri på å slutte, men jeg vurderte å redusere arbeidstiden litt. For meg har det viktigste tiltaket vært fleksibiliteten. Bedriften er veldig positivt innstilt på at jeg kan jobbe 60 prosent, som jeg gjør nå, og det passer meg veldig godt.

LES OGSÅ: Verdifull senior i verftsindustrien | – Seniorpolitikk handler ikke om å være «snill med gamlingene» | – De over 70 bør få jobbe | Eldre søkere nedprioriteres i arbeidslivet