Hopp til innhold

– Å bruke anabole stereoider er den rene og skjære galskap

Både fastleger og helsestasjon for ungdom i Haugesund merker en økning i antall unge menn som doper seg når de trener. Bruk av anabole steroider er guttenes anoreksi, mener en lege.

Video eb972c86-559d-45d5-ae10-37a822bf0b45.jpg

VIDEO: Haugesund kommune vil nå samarbeide med både politi og treningssentre for å stoppe dopingbruk blant unge menn. (Arkiv, 20. mars 2012)

– Vi ser at det er styggelig utbredt. Bruk av anabole steroider er guttenes anoreksi. De er misfornøyde med seg selv og utseendet sitt, og så propper de seg med stimulans og endrer på muskelmassen, sier allmennlege i Haugesund, Svein Gisle Apeland.

Selv om dopingbrukerne oppsøker lege, blir de ikke registrert, så det finnes ikke konkrete tall for hver region.

En kartlegging i Stavanger viser imidlertid at mellom fem og ti prosent av gutter og menn mellom 16 og 20 år bruker anabole steroider .

På treningssentre med lite tilsyn, er tallet mellom 30 og 50 prosent.

Psykiater i Helse Fonna, Kenneth Eikeset, har lagt merke til det samme som Apeland. Han er særlig bekymret for de psykiske bivirkningene dopingbruken kan få.

– Det vi oftest ser er angst, depresjon og problemer med kontrollere sinne og aggresjon, sier han.

– Bruken er bekymringsfull. Vi vet at steroider gjør noe med kroppen, og det gjør noe med den psykiske helsen. En får kanskje ikke problemer med en gang en begynner med disse stoffene, det begynner gradvis. Men problemene kan bli permanente, sier han.

Det er ulovlig å kjøpe og selge anabole steroider i Norge, men det er ikke lovlig å bruke dem. Flere har tidligere tatt til orde for både forbud og kontroller på treningssentre , men foreløpig er ingen ting innført ved lov.

Dopingpreparater i hendene til Ståle Wadsworth

Ulike dopingpreparater. Anabole steroider kan både injiseres med sprøyter eller tas i pilleform. Arkivfoto.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK
Svein Gisle Apeland

Svein Gisle Apeland.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Lege Apeland mener oppmerksomheten rundt skadevirkninger av dopingbruken må økes betraktelig.

– Dette er den rene og skjære galskap. En driver med en form for hormonell eksperimentering som vi som allmennleger aldri våge å gjøre. En slik behandling. ville vi henvist videre til spesialist, sier han.

– En blir bokstavelig talt gal av dop. Propper i deg anabole steroider, får du testikler som rosiner, og hjerne som en sviske. Brukerne er fullstendig uimottakelige for fornuft. De har det samme, forvrengte kroppsbildet som en anorektiker har, med motsatt fortegn.

– Når de ser seg i speilet, ser de noe helt annet enn det vi ser. De har en overdimensjonert muskelmasse, men styringssystemet ryker. En blir mentalt ganske eksplosiv, sier han.

Haugesund kommune har søkt Fylkesmannen i Rogaland om midler til å kartlegge bruken av anabole steroider og andre dopingmidler i kommunen. Doping kommer også til å bli et eget tema når den årlige ungdomsundersøkelsen deles ut til unge i byen kommende høst.

Anabole steroider

VIDEO: Uteseksjonen i Stavanger har kartlagt bruken av anabole steroider blant gutter og menn mellom 16 og 20 år. Konklusjonen er at mellom fem og ti prosent ved de større treningssentrene bruker steroider, og 30–50 prosent på sentre med lite tilsyn. (Arkiv, 14. mars 2012)