Hopp til innhold

... seks måneder senere var Tord (18) død

Tord Grimstad (18) brukte store mengder dopingmidler i halvannet år, med synlige resultater. Så tok han sitt eget liv. Les den sterke historien.

NETTMØTE I DAG - MØT DOPINGEKSPERTENE KLOKKA 12 ________________________________________________

Noen velger å bruke anabole steroider for å bygge store muskler. For enkelte kan dopingbruken få fatale konsekvenser.

Tord Grimstad ble bare 18 år gammel. Han valgte å ta sitt eget liv – etter halvannet år med doping og rusproblemer. Den siste tiden han levde prøvde han flere ganger å begå selvmord. Samtidig trente han hardt, og han brukte store mengder anabole steroider.

Ingen kunne hjelpe Tord

Nå står familien til Tord fram. De opplevde at ingen i helsevesenet hadde noen kunnskap om anabole steroider eller vurderte om Tords depresjoner kunne henge sammen med dopingbruken.

Familien Grimstad opplevde et kompetansevakuum – at ingen var i stand til å hjelpe Tord.

SE PROGRAMMET HER ELLER I NETT-TV

Video Tord (18) tok sitt eget liv

Video: Tord Grimstad var en helt vanlig tenåring. Da han begynte med doping forandret livet hans seg. Foto: Privat

Tord selv argumenterte med at doping var lovlig og at de ikke skulle bry seg med hva han gjorde med sin egen kropp. Innen idretten er det forbud mot doping - ellers er det lovlig å bruke, men ulovlig å selge eller lage. I kveldens Brennpunkt får du møte familien til Tord, og høre deres historie.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot disse stoffene
LES OGSÅ: Vil ikke sponse sterke menn

– Det var egentlig bare kroppen hans som var her, han var her ikke, mentalt sett. Det er så mye lettere å få hjelp hvis barnet ditt har ørebetennelse eller lungebetennelse, mens på det Tord hadde er det ikke noe hjelp å få, og jeg ringte mange steder. Vi var på forskjellige sykehus, med forskjellige leger, jeg satt med flaskene i hånda og fortalte hva det var, men de visste faktisk ikke hva det var, sier Tords stemor, Tone Grimstad til NRK Brennpunkt.

– Ante ikke omfanget

Det siste året han levde brukte Tord mer dopingmidler. Han fikk behandling for de psykiske problemene. Ifølge journalene ble det sett på ulike årsaker til depresjonene.

LES OGSÅ: Dette er de norske dopingfabrikkene
LES OGSÅ: Dette er russisk rullett

Før Tord fikk problemer ante ikke familien Grimstad at doping blant unge gutter var så utbredt og kunne være så farlig. De frykter at andre foreldre skal oppleve det samme som dem. Det er viktig å innse alvoret i situasjonen.

– Jeg tror det er et tabuemne. Folk har sett rart på meg når jeg sier at vi mistet Tord av selvmord, han brukte anabole steroider, og han hadde også et rusproblem på slutten. De tror jeg prøver å sverte ham. Men det er ikke snakk om det, det er snakk om å forholde seg til virkeligheten, sier Tone Grimstad til NRK Brennpunkt.

LES OGSÅ: Norge flommer over av ulovlig dop

Grimstad tror flere foreldre kommer til å oppleve det samme.

– Jeg har gitt foreldre tips om barn som trener hvor jeg ser klart at de bruker anabol, og foreldrene sier nei, det er det ikke. Jeg frykter at det kan skje det samme med dem som med Tord. Jeg unner ingen det vi har opplevet på noen som helst måte, sier hun.

– Vi trenger mer kunnskap

Helsedepartementet kommenterer ikke enkeltsaken om Tord. Men innrømmer i en e-post at det er behov for mer kunnskap om doping som samfunnsproblem.

- Vi må sørge for at helsepersonell som kan møte personer som bruker anabole steroider, eller har tenker om bruk, har nødvendig kunnskap. Kompetanse om doping finnes, men det er viktig at denne blir delt med de som har et behov, ikke minst gjelder dette skolehelsetjenesten, skriver Helsedepartementer i en mail til NRK.

AKTUELT NÅ