Hopp til innhold

– Må vurdere å gjøre det ulovlig å bruke doping

Dopingjeger Inggard Lereim mener tilbudet til hverdagsdopere er altfor svakt og krever tiltak. Ap-politiker mener et lovforbud kan være veien å gå.

Tord Grimstad

Tord Grimstad tok sitt eget liv da han var 18 år gammel. Da hadde han brukt store mengder dopingmidler i halvannet år.

Foto: Privat

NETTMØTE I DAG - SPØR DOPINGEKSPERTENE
_____________________________________________________________

– Det norske helsevesen har en stor og alvorlig mangel på kunnskap når det gjelder bruk av dopingmidler, mener professor Inggard Lereim.

Inggard Lereim

Inggard Lereim har jobbet med anti-dopingarbeid i mange år og slakter kunnskapsnivået i norsk helsevesen.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Han har jobbet med dopingfeltet i 35 år og har ledende verv i anti-dopingarbeidet både nasjonalt og internasjonalt.

– Må bli en del av helseutdanningen

Lereim slakter kunnskapsnivået og mener det er på høy tid at doping blir del av helseutdanningen. Selv har han vært med å foreslå dette flere ganger, uten at myndighetene har gitt noen respons.

– Det burde nok vært satset vesentlig mer. Det er mye billigere å forebygge enn å behandle. Av og til er også behandlingen nesten nytteløs, sier Lereim.

NRK har denne uken fortalt om de mange alvorlige helseproblemene som følger bruk av dopingmidler.

I Brennpunkt i går kveld fortalte familien Grimstad om sine tragiske erfaringer da gutten deres Tord fikk psykiske problemer etter å ha brukt anabole steroider. 18 år gammel tok sønnen sitt eget liv.

– Ikke nok at det er ulovlig å selge

– Det er satt for lite søkelys på skadevirkningene av dopingbruk. Vi hører bare om det som prestasjonsfremmende middel, om dem som bruker det og jukser for å bli best, sier Jorodd Asphjell (Ap), medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Vi bruker mye ressurser på å kriminalisere for eksempel kasinospill, men hva med alle disse ungdommene som kjøper ulovlige dopingmidler og setter sprøytene selv? Skal vi komme det til livs, må vi bruke sterkere midler enn vi gjør i dag, sier Asphjell.

Jorodd Asphjell

Ap-politiker Jorodd Asphjell innrømmer at det er gjort altfor lite i arbeidet mot bruk av dopingmidler.

Foto: NRK

Med det mener han at regjeringen må vurdere seriøst om et lovforbud kan være veien å gå.

I dag er det straffbart å importere, fremstille og selge steroider og dopingprodukter. Men det er lovlig å bruke doping.

– Det er tydelig at det ikke er nok at det bare er ulovlig å selge doping, sier Asphjell.

I Sverige er det i motsetning til i Norge, innført mot bruk av dopingmidler. Svensk politi mener at det også har en preventiv effekt, fordi ungdom kvier seg for å bruke det når det er forbudt.

– Den tanken støtter jeg. Det er tydelig at et lovforbud kan være en løsning, og det er noe regjeringen må vurdere seriøst, sier Asphjell.

Slakter regjeringens innsats

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl kritiserer regjeringen for å ha gjort altfor lite i antidopingarbeidet.

– Siden Høyre krevde en nasjonal dopinglovgivning for over fire år siden, har ikke regjeringen gjort det grann for å bekjempe dopingmisbruk utenfor idretten, sier Dahl.

Han mener det er store mørketall, og at regjeringen nå må øke ressursene betraktelig.

André Oktay Dahl

André Oktay Dahl oppfordrer regjeringen til å vurdere et mulig lovforbud.

Foto: NRK

– Jeg har på ulike treningsstudioer overhørt samtaler om hvor vanlig det er med misbruk, kjøp og salg. Beslagene som gjøres, er bare toppen av isfjellet.

Høyre har ikke konkludert i spørsmålet om dopingbruk bør kriminaliseres.

– Men jeg forventer at regjeringen tar en reell vurdering basert på siste års utvikling, sier Dahl.

Ap-politiker: Ingen har tatt ansvar

Det politiske ansvaret for å bekjempe denne formen for doping er jevnt fordelt på seks departementer. Helsedepartementet har ansvar for å koordinere arbeidet.

Jorodd Asphjell innrømmer at arbeidet mot dopingbruk utenfor idretten, nok har lidd under at ingen har følt eierskap til problemet.

– Ja, det arbeidet har uten tvil lidd under at det ikke er noen som setter seg i styrersetet og tar ansvar. Det er ingen tvil om at dette ikke har vært prioritert skikkelig, og at det ikke har vært gjort nok, sier han.

I tillegg til å vurdere å gjøre bruken forbudt, bør det satses adskillig mer på preventivt arbeid, i særlig grad på skolene. I tillegg bør treningssentrene være et ledd i kampen, mener Asphjell.

– Det må jo være mange instruktører på ulike treningssentre som ser tegn på dopingbruk. Det burde innføres et varslingssystem blant instruktørene, og det bør være adgang til å gjennomføre kontroller på treningssentrene og i treningsstudioene.

– Jeg vil i alle fall ta til orde for at regjeringen nå må stake ut en klar kurs, sier Asphjell.

AKTUELT NÅ