NRK Meny
Normal

– Stemte med min samvittighet

Jone Andersen (Ap) avgjorde egenhendig Stavangers skjenkepolitikk i bystyremøtet i går da han stemte imot partiet. Han har tidligere anmeldt gruppeleder i partiet for ærekrenkelse, men avviser at det er relevant.

Jone Andersen

Jone Andersen (Ap) avgjorde skjenkekrigen i Stavanger i går da han overraskende stemte imot sitt eget parti.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Arbeiderpartiet har en lang tradisjon for at representantene ikke er bundet i saker vedrørende alkohol og religion, sier Jone Andersen til NRK.

– I forrige periode var det jo tre representanter fra partiet som brøt ut og foreslo å gjøre sentrum til en alkoholfri sone, legger han til.

Ville videreføre dagens ordning

I går gikk han imot sitt eget parti og stemte mot en innskrenkning av skjenketidene i Stavanger. Hans stemme ble den som ga det avgjørende flertallet til forslaget fra Høyre, Frp og Pp om skjenking helt til klokken tre og at skjenkeringen avskaffes.

– Egentlig er dette en videreføring av dagens ordning, som jeg synes fungerer veldig bra. Jeg stemte imot dagens regler for fire år siden, men jeg må innrømme at jeg tok feil. Det var mye verre med den ordningen som var fra 2004 til 2008, enn det som var fra 2008 til nå med tanke på fyll og vold, sier Andersen.

– Skuffet og lei meg

Ap-veteran Terje Rønnevik reagerer sterkt på varamedlem Jone Andersens oppførsel i Stavanger bystyre i går. Rønnevik mener varamedlemmets oppførsel fører til politikerforakt.

– Jeg er først og fremst skuffet og lei meg for at vi har en representanter som viser slik illojalitet og overrasker oss fullstendig, ikke varsler gruppa, og ikke respekterer de interne spillereglene, sier Rønnevik.

Han avviser at Andersen sto fritt til å stemme etter egen mening.

– I saker der partiets stemmegivning kan bli utsalgsgivende, og der en har sittet i forhandlinger med andre parti og inngått kompromiss er det en praksis for at en kan binde gruppemedlemmene. Det ble gjort i denne saken. Det ble også sagt at hvis enkeltmedlemmer ikke kunne forholde seg til det måtte de melde forfall til møtet, sier Rønnevik.

Stavanger AP

Terje Rønnevik (tredje fra venstre) reagerer sterkt på stemmegivningen til Jone Andersen i gårsdagens møte.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Hadde ikke konkludert i saken

Andersen skulle opprinnelig ikke ha vært til stede i bystyresalen under gårsdagens møte, men ble innkalt som vara. Da han stemte mot partiet fikk han hard medfart fra partifeller som gikk ut ifra at han var enig.

– Det var en del som var litt såre for at jeg ikke hadde fulgt partilinjen

– Jeg har ikke gitt uttrykk for at jeg var uenig i de forslagene. Det er kanskje en unnlatelsessynd å ikke gjøre det klart nok, men jeg sendte en mail til Cecilie Bjelland om at jeg ikke hadde konkludert i skjenkesaken da jeg ble innkalt som vara, sier Andersen.

Anmeldte Bjelland for ærekrenkelse

I november i fjor anmeldte Andersen Bjelland for ærekrenkelse. Han mente at partiets frontfigur hadde spredt usanne rykter om han, og fortalt flere at Andersen skal ha truet henne med vold. Like etter tok Bjellands mann til motmæle og fortalte at Andersen sa han kunne tenke seg å knuse kneskålene til Bjelland.

Har stemmingen i skjenkesaken noe å gjøre med den tidligere konflikten mellom deg og Bjelland?

– På ingen måte. Når jeg så at skjenkesaken skulle komme opp igjen tenkte jeg at det var leit at jeg ikke var fast representant og tenkte at da skal jeg stemme med min samvittighet og overbevisning, og ikke med partilinjen, sier Andersen.

– Jeg er rimelig fornøyd med byens uteliv slik det er nå, legger han til.

Mer om konflikten i Stavanger Ap:

Varslet dramatikk på Twitter

Andersen har, kledelig nok, brukernavnet Urokraake på det sosiale mediet Twitter.

Der skrev han meldingen "Vet noen hvor haren hopper?" til partimedlem Hilde Karlsen, like før avstemningen. Etter avstemningen skrev han "Haren hoppet visst, i noens øyne, feil vei i kveld."

Etter å ha fått sterke reaksjoner etter møtet skriver Andersen:

Etter reaksjonene å dømme, er det flere som ble glade enn forbanna. Men gudbedre så sinte enkelte kan bli for en bagatell!

Jone Andersen