NRK Meny
Normal

– Noen drar alltid strikken veldig langt

Politiet vil ha russen gjennom russetida med plettfritt rulleblad og sertifikatet i behold. Derfor kalte de også i år ungdommen inn på teppet for å snakke gjøre premissene klare.

Russen forteller om russeknutene

VIDEO: På fredag var det dåp for Stavanger-russen. Buksene er ferdig fiksa og elevene på Noroff videregående skole er allerede godt i gang med russeknutene. Foto: Silje Bråstad/NRK

– Vi gruet oss til russedåpen i Sørmarka, men forholdene der var mye bedre enn utenfor Burger King, sa Kristian Johansen til russen mandag kveld.

Kristian Johansen

Kristian Johansen i ordensseksjonen ved politihuset i Stavanger kunne skryte av russens oppførsel så langt i år.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Som leder for ordensseksjonen ved Stavanger-politiet benyttet han anledningen til å skryte av russens så langt gode oppførsel.

Et trettitalls ungdommer i røde og blå bukser fra tolv av byens videregående skoler møtte opp for å høre hva politiet forventer av dem i russetiden, og for å stille spørsmål om det de selv lurer på om feiringen.

Vil bli kvitt raide-kultur

– Russen er stort sett grei, men raide-kulturen er utfordrende. Det er et Stavanger-fenomen der russen kjører rundt og kaster egg, mel og alt mulig, sier Johansen.

Det gir uaktsom kjøring, som hvert år blir et problem når russen ferdes på veiene.

– Det er alltid noen som drar strikken veldig langt. Hvert år beslaglegger vi noen førerkort på grunn av uvettig kjøring under raiding. Noen kidnappinger også, og det er ulovlig, sier han.

Nå pågår det rettssaker etter tidligere russekidnappinger, og Johansen advarte om straffesakene som kan komme når bakrusen legger seg.

Politiet Ole Petter Hanssen advarer russen

Ole Petter Hanssen i trafikkseksjonen advarte mot uvettig raiding med russebil.

Foto: Fredrick Aakhus-Østrem / NRK

Frykter dårlig oppførsel

Johan Sebastian H. Rasmussen

Vi skal ha det veldig gøy, men ikke på andres bekostning, sier Johan Sebastian H. Rasmussen, russepresident ved Stavanger katedralskole.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Russepresident ved Stavanger katedralskole, Johan Sebastian H. Rasmussen, kjenner på ansvaret som leder for avgangselevene på skolen.

– Tanken har slått meg, og jeg er litt redd for at noen kan dra det for langt. Jeg har snakket med elevene om at kidnapping ikke er liv, og jeg håper virkelig de forholder seg til det rektor, og nå også politiet, har sagt, sier han.

Tydelige retningslinjer

Han ser frem til ei russetid som skal være moro for alle.

– Vi skal ha det veldig gøy, men ikke på andres bekostning. Selvfølgelig skal vi spøke med de yngre på skolen, men det skal være gøy for alle, sier Rasmussen.

Nå er russestyrenes oppgave å videreformidle politiets budskap til resten av Stavanger-russen.

– Jeg synes det er bra at de snakker med oss om russetiden, og gir oss retningslinjer som vi kan forholde oss til, sier han.