Hopp til innhold

– Lånekundene taper tusener på at bankene somler

Selv om bankene har satt ned renta på boliglån, trer ikke endringene i kraft før om flere uker. Bankene drøyer for å melke de lojale lånekundene, mener sjeføkonom.

Bolig til salgs i Stavanger

DNB kutter rentene på boliglån med inntil 0,40 prosentpoeng, men endringene trer ikke i kraft før den 1. desember.

Foto: Anders Fehn/NRK

Flere banker følge nå Norges Bank, og setter ned renta for lånekundene, men det tar tid. Sparebank 1 SR-Bank setter ikke ned boliglånsrenta før om åtte uker, mens DNB bruker hele ti uker på å sette ned renta.

Reid Krohn-Pettersen

Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen.

Foto: Elisabeth Tønnesen / Norsk Familieøkonomi

Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen mener bankene gjør dette for å melke kundene sine.

– Her oppfører bankene seg ultrakjipt overfor kundene sine. Eksisterende kunder må altså vente i mange uker, mens nye kunder får den laveste renta med en gang. Det er bare å ta en telefon til banken og forlange laveste rente, sier Krohn-Pettersen.

– Innskuddskunder er årsaken

– Hensynet til innskuddskunder gjør at rentekutt tar tid, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank

Ifølge han er det ikke mulig å sette ned renten raskere.

– 60 prosent av pengene vi låner ut er penger som kunder har satt inn i banken vår. Når vi setter ned renten på utlån, får det negative konsekvenser for våre innskuddskunder, derfor vil det ta tid før vi kan sette ned renten.

– Vurder bankbytte

Reid Krohn-Pettersen mener dette er en påminnelse til alle bankkunder.

– Folk er mer lojale overfor banken sin en ektefellen. Svært få av oss skifte bank, selv om det er svært enkelt.

– For en husstand med lån på 3,5 millioner kroner vil somlingen til bankene koste de lojale kundene rundt tre tusen kroner. Det syns jeg folk skal tenke over, sier Krohn-Pettersen.