Hopp til innhold

– Kvinner må skille mellom voldtekt og klein sex

Advokat Odd Rune Torstrup mener altfor mange menn blir anmeldt for festvoldtekter fordi kvinner angrer seg etterpå.

Odd Rune Torstrup

– Det er ikke all klein sex som er voldtekt, og det må en ta høyde for, slik at ikke menn utsettes for en meget stor urett, sier advokat Odd Rune Torstrup.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Det er ikke voldtekt om kvinnen mister lysten underveis eller om hun skulle føle at det var kjipt dagen etter hun har hatt sex med en person. Min erfaring er at slike tilfeller ofte blir anmeldt, sier advokat Odd Rune Torstrup.

Han mener at det ikke er alt som blir anmeldt som i realiteten burde vært anmeldt, og at tilfeller som ikke blir anmeldt som burde vært det.

– Det som gjør det til en voldtekt er hvis den hun har hatt sex med har forstått at han gikk over en grense hun satte.

LES OGSÅ: Kvinne (41) om overfallsvaldtekt: – Dei heldt meg rundt nasen, munnen, halsen og augo

Festrelaterte voldtekter

– Jeg tror problemet er at veldig mange kvinner gjør seg selv til offer for sex som de i realiteten angrer på. De inviterer en gutt med seg hjem, så har de over 1,5 i promille, og så har de sex – og det er kanskje ikke særlig vellykket. De mister lysten underveis, og angrer etterpå når de våkner og finner ut at de har en kjæreste hjemme, sier Torstrup.

Advokat Helene Haugland reagerer på Torstrups uttalelser, og mener det kan være med på å skremme kvinner fra å anmelde voldtekter.

Helene Haugland

Advokat Helene Haugland.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg har drevet med voldtektssaker i 18 år, og jeg kan ikke si at det Torstrup beskriver er det alminnelige bildet på denne type voldtektssaker, sier Haugland.

LES OGSÅ: Ber foreldre snakke med ungdom om festvoldtekt

– Det er en veldig liten del av anmeldelser som er basert på slike tilfeller der det er snakk om klein sex eller sex som man angrer på. De jentene som angrer seg etter sex er ikke den gruppen som utgjør problemet. Det finnes noen sånne – ja, med de er et mindretall, sier Haugland.

Festrelaterte overgrep utgjør omtrent 40 prosent av det totale voldtektsbildet, opplyser advokatene.

– Flesteparten er overgrep som begås mot en kvinne som enten er så full eller så ruset på andre midler at hun er ute av stand til å motsette seg seksuell handling. De er altså bevisstløse, sier Haugland.

Oppfordrer ungdom til å være mer forsiktige

De er begge enige om at både menn og kvinner må tenke bedre over alkoholforbruket.

– Vi må lære ungdommen å være forsiktig med hvilke situasjoner de navigerer i. De må ikke dra fram angrekortet, og det er det kvinner gjør etter de har snakket med venninner som har sagt "du kan ikke ha vært med på dette, det må ha vært en voldtekt". Dette burde vært et obligatorisk fag på videregående skole, sier Torstrup.

LES OGSÅ: – Slike alvorlige saker skal ikke holdes skjult

LES OGSÅ: Kompis, ikke voldta meg!