Hopp til innhold

Dømt til forvaring for overfallsvoldtekt

To menn på 42 og 44 år er dømt for å ha voldtatt en 35 år gammel kvinne i Midtre Dalgate på Storhaug i Stavanger i 2008. 42-åringen er dømt til syv års forvaring, og har varslet at han vil anke dommen.

Midtre Dalgate

Her skjedde overfallsvoldtekten i februar 2008.

Foto: unknown / NRK

I 2008 ble Stavanger rammet av flere overfallsvoldtekter. Natt til lørdag 6. februar ble en kvinne voldtatt i Midtre Dalgate på Storhaug i Stavanger, frem til naboer kom til og fikk stanset gjerningsmennene.

Det er DNA-spor fra en sigarettstump og en hanske som har ført til at to menn fra Slovakia ble tiltalt for overfallsvoldtekten.

Nå er to menn på 42 og 44 år dømt for voldtekten i Stavanger tingrett. 42-åringen er dømt til forfaring i syv år med minstetid på fire år. Straffeutmålingen til 44-åringen er ikke klar.

– Ikke overraskende streng

Anne Kroken

Kvinnens bistandsadvokat Anne Kroken.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Retten har lagt hennes forklaring om det som skjedde til grunn, og det er helt i tråd med det vi hadde forventet. Jeg er ikke overrasket over at dommen ble strengere enn det aktor ba om. Retten beskriver veldig grundig det fryktelige som skjedde, og straffeutmålingen er helt i tråd med praksis, sier kvinnens bistandsadvokat, Anne Kroken.

Dommen ble først henlagt, men så tatt opp igjen. Nå er det satt punktum.

– Nå har hun begynt å håpe på at hun kan starte med å legge dette bak seg. hun håper nå at dette kan bli et endelig punktum, sier Kroken.

Flere voldtektsdommer

Smug i Midtre Dalgate

Overfallsvoldtekten skjedde i dette smuget i Midtre Dalgate på Storhaug.

Foto: NRK / NRK

Dommen til 42-åringen er enda strengere enn påstanden fra statsadvokat Arvid Malde på forvaring i fem og et halvt år. Han må også betale erstatning på 200.000 kroner.

Straffen til 44-åringen er ennå ikke klar da sakkyndige er i ferd med å foreta en full judisiell observasjon av ham.

Hovedforhandlingene ble holdt 11. til 13. november. 42-åringen erkjente delvis straffskyld og 44-åringen erkjente ikke staffskyld.

42-åringen ble første gang dømt for voldtekt i Slovakia i 1989. Da han begikk voldtekten i Nedre Dalgate i 2008 hadde han kun vært ute av fengsel i halvannen måned.

Varsler anke

– Påstanden til aktor var forvaring, og slik sett var det ikke overraskende at det ble slik, men min klient hadde håpet på en tidsbestemt fengselsstraff, sier 42-åringens forsvarer Robert Dyrnes Hovland.

42-åringen, som er dømt til forvaring for voldtekt, vil trolig anke dommen.

– Sannsynligvis blir det en anke. Det er det som har blitt signalisert tidligere hvis aktors fikk medhold i sin påstand. Begrunnelsen for det er at han mener det ikke er fare for gjentagelse av lik kriminalitet, sier han.

– Han har erkjent delvis straffskyld for dette. Han mener det ikke var et samleie, men et overfall og at han skal dømmes for forsøk på seksuell omgang, legger han til.