Hopp til innhold

– Slike alvorlige saker skal ikke holdes skjult

Nina Galta (Ap) er kritisk til politiet, som ikke har informert om de to siste overfallsvoldtektene i Stavanger.

Nina Galta

Nina Galta (Ap) er kritisk til at politiet ikke informerte publikum om to overfallsvoldtekter i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Alvorlige voldtektssaker skal ikke holdes skjult for publikum, sier Nina Galta (Ap).

Hun var en av initiativtakerne bak fakkeltoget mot voldtekt i Stavanger i 2008, og stiller seg nå kritisk til at politiet ikke har informert om to overfallsvoldtekter i byen i år.

– Med mindre voldtektsofrene har valgt dette selv, er det uheldig at politiet holder tilbake informasjon om hendelsene, sier Galta.

Kan ikke svare på hvorfor

Torsdag ble det kjent at to unge kvinner har blitt voldtatt i Stavanger.

I februar ble en ung kvinne overfalt og voldtatt utenfor Domkirken, og i mai blei det anmeldt en voldtekt som skjedde inne på et utested i sentrum.

Kristian Johansen, fungerende politistasjonssjef ved Stavanger politistasjon, vil ikke si hvorfor de to voldtektene ikke har blitt kjent før nå.

– Det kan jeg ikke svare på, sier han.

– Stiller meg undrende

Per A. Thorbjørnsen

- Massemønstring var suksessoppskriften sist, derfor stiller jeg meg undrende til at politiet ikke har gått ut med dette, sier Per A. Thorbjørnsen (V)

Foto: NRK

Også Per A. Thorbjørnsen (V) stiller seg undrende til at politiet ikke har gått ut med opplysninger om voldtektene tidligere.

– Hvis politiet mener at de må holde tett av hensyn til etterforskningen, har jeg forståelse for det. Hvis ikke det er årsaken, stiller jeg meg undrende til dette, sier han.

Både kommunen, politikere, frivillige organisasjoner, utelivet og politiet sto sammen for en trygg by i 2009, da 23 kvinner anmeldte overfallsvoldtekter i Stavanger.

I går sa justisminister Knut Storberget til NRK at andre byer må se til Stavanger for å lære av dette.

– Det var denne massemønstringen som ble en suksess sist. Derfor synes jeg det er rart at politiet ikke har gått ut med dette, sier Thorbjørnsen.