– Isposen er ekstremt oppskrytt

Når unge fotballspillere skader seg eller når vi tråkker over på joggetur er isposen det første nordmenn tyr til. Slik burde det ikke være, mener fysioterapeut og trener.

Vent med isen, legg kompresjon først er rådet fra eksperten.

VIDEO: Vent med isen, legg kompresjon først er rådet fra fysioterapeut Thor-Arne Aasen.

Breddefotballen er i gang, og foreldrene skal være skoknyttere, oppmenn, lagledere, taktikere og plutselig må de også være medisinsk støtteapparat. Og når skaden skjer er svaret det samme for de fleste.

Thor-Arne Aasen

Thor-Arne Aasen, bedriftsfysioterapeut og trener i Stamina Helse.

Foto: Ole Andreas Bø

– De fleste begynner med isposen, men nei, det er ikke det de burde gjøre, sier fysioterapeut Thor-Arne Aasen.

Etter ni år som fysioterapeut og trener for Viking, og mange år i bedriftshelsetjenesten har han lang erfaring med idrettsskader og har bitt seg merke i en vedvarende myte.

– Det har vært mange prinsipper for idrettsskader gjennom tidene. Der bokstavene står for hva du skal gjøre. Før var det ICE, så CRY, og PRICE og nå er det POLICE. Det stikkordet inneholder «I» for Ice, men i hverdagen er den alt for dominerende, sier Aasen.

– Pakk med elastisk bandasje

I Norge er det mellom 6–700 ankelovertråkk daglig, og ifølge Aasen er kompresjon nøkkelen.

– Og derfor bør en førstehjelpskoffert på sidelinja i breddeidretten inneholde femti prosent elastisk bandasje.

Og ved et overtråkk skal man:

– Ta av sokken og bandasjer fra tærne og opp med femti prosents overlapping. Deretter kan man legge en ispose på innsiden- og en på utsiden av foten, og feste med resten av bandasjen, sier han.

– Og det er ikke farlig å stramme godt. Bandasjen er elastisk så det skal ekstremt mye til for å klare å stoppe blodgjennomstrømningen, legger han til.