NRK Meny
Normal

– Hvis vi blir redde, har de vunnet

Terrortrusselen gjør folk på Gladmaten bekymret, men de nekter å la seg skremme bort fra matfesten.

Kolbein Håkon Lunde og Magne Bartlett fortel om korleis dei opplever å vera på festival etter terrortrugselen blei kjent..

Gladmatfestivalen i Stavanger fortsetter som normalt. – Man kan ikke gå rundt å være redd for alt – det går ikke an, sier Kolbein Haakon Lunde.

– Hvis vi blir redde, så har de vunnet. Vi må dessverre leve med dette. I England da bombene falt under 2. verdenskrig, så måtte de oppfordre folk om å la verden gå videre, sier Kolbein Haakon Lunde.

Vi treffer ham på Gladmatfestivalen i Stavanger. Lunde er ikke redd for å være på et sted med masse folk, trass terrortrusselen.

– Uansett hvor du er i verden, så kan det være farlig. Det er mange muligheter for å bli drept – bilulykke eller hva som helst. Man kan ikke gå rundt å være redd for alt – det går ikke an, sier han.

Stoler på PST

Heller ikke Magne Bartlett blir nervøs av å være på Gladmaten.

– Jeg blir ikke urolig av å gå rundt her, men jeg synes det er litt urovekkende at det har kommet en terrortrussel, men samtidig er terror noe som kan skje hvor som helst i hvilket land som helst. I bunn og grunn tror jeg ikke vi har noe å være redde for. Jeg tror PST gjør det de kan for å spore opp denne trusselen, sier han.

– Vi må la politiet gjøre jobben sin, og ikke la dette ødelegge livene våre, sier Lunde.

Gladmat-sjef Mona Vervik informerar om at Gladmaten held fram, trass i terrortrugsel mot Norge.

Gladmatsjef Mona Vervik beroliger folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brit Eikeland og Unni Grude var på vei inn til Stavanger og Gladmatfestival da de hørte nyheten om at det er planlagt en terroraksjon mot Norge de kommende dagene.

– Jeg liker ikke slike ting i det hele tatt, så jeg sa at vi bare måtte gå av toget og komme oss hjem igjen, men vi kunne ikke det. Vi må bare stole på sikkerheten og at de passer på oss. Men det er ikke kjekt, det er ikke det, sier Gude, som er veldig glad for at hun ikke skal ut å fly.

Glad for væpna politi

Venninna Brit Ekeland tar det mer med ro.

– Klart det er litt skremmende, men vi regner jo med at de som har greie på det tar forholdsregler. Hvis politiet ikke ber oss om det, så kan ikke alt stoppe opp, sier hun.

At politiet vil være synlig til stede er hun bare glad for.

– Med politi i gatene føler vi oss mer trygge, sier Eikeland.