Hopp til innhold

Sikkerhetsforsker: – Statoil har tatt en risiko ved å være i Algerie

Det er en risiko å operere i politisk ustabile områder, mener professor ved Universitetet i Stavanger, Ole Andreas Engen. Fagforeningen Safe mener angrepet i Algerie bør få konsekvenser for selskapets videre utenlandssatsing.

Stridsvogner stasjonært nær In Amenas gassanlegg

Bildet viser stridsvogner nær Statoils gassanlegg ved In Amenas i Algerie. Onsdag morgen slo terrorister til mot anlegger, og tok flere utenlandske ansatte, blant dem nordmenn, som gisler. Fredag ettermiddag var situasjonen fremdeles uavklart for åtte nordmenn.

Foto: - / Afp

Ole Andreas Engen

Ole Andreas Engen.

Foto: Universitetet i Stavanger
Roy Erling Furre

Roy Erlig Furre.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Statoil tar en risiko i den forstand at de opererer i politisk ustabile områder, der det kan skje angrep som vi akkurat har vært vitne til, sier professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Ole Andreas Engen.

Han vil ikke si om risikoen Statoil tok i Algerie var for stor, men mener hendelsen må granskes grundig.

– Må granskes

– Statoil har sikkert gjort sine evalueringer i forkant, og hatt sine beredskapsplaner. Men her, som i alle andre krisesituasjoner, må disse spørsmålene besvares i etterkant, og ved en gransking, sier han.

I det får han støtte av Roy Erling Furre i oljefagforeningen Safe.

Han er bekymret for at det blir stadig farligere å jobbe på anlegg i risikoland, og mener Algerie-saken bør få konsekvenser for Statoils videre utenlandssatsing.

– Må begynne å se på disse tingene

– Etter det som har skjedd nå, ser jeg for meg at det er nødvendig å ta et møte både med myndighetene og arbeidsgiverorganisasjonen. Temaet bør være beredskap og responstid, og om oljeinstallasjonene i økende grad vil bli et mål i tiden fremover, sier Furre.

Furre sier han ikke kjenner til hva slags risikovurderinger som er gjort i Algerie, men Safe vil gjerne vite hva slags planer som foreligger dersom noe skulle skje.

– Dersom man er i veldig utsatte områder, så er det en økende fare for at angrep skal komme, mener Furre.

– Vi ser jo at dette ikke gikk bra. Det er all grunn til at vi er føre var og begynner å se på disse tingene, mener han.

– Profitten er viktigst

Algerie er heller ikke det eneste risikolandet Statoil opererer i, påpeker Engen, og nevner blant andre Namibia og Angola.

– Terrorangrep ser ut til å vær den største risikoen, legger han til.

For internasjonale selskaper veier ofte hensynet til profitt tyngre enn risikoen. Det advarer han mot.

– Det er alltid en avveining, sikkerhet og økonomi. Internasjonal oljeindustri er kjent for at det er profitten som er det viktige. I etterkant kommer kanskje både sikkerhet og vurderinger av den. Det har nok dessverre historien ofte vist, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland