Hopp til innhold

– Dødsannonsene blir krenkende

Bjørn Toft har opplevd at dødsannonser om venner har blitt spredt i gratisaviser etter begravelsen. – Krenkende overfor de etterlatte, mener også seniorrådsleder i Haugesund.

Bjørn Toft

Gratisavisen Karmsund kopierer dødsannonser fra andre aviser og trykker dem på ny. Bjørn Toft har opplevd å se annonsen om venners død stå på trykk etter begravelsen deres.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Dødsannonser er en personlig ting. Døden er noe vi ikke klarer å vende oss til, og når det skjer i en familie er det veldig sørgelig, sier Bjørn Toft fra Haugesund.

Han reagerer sterkt på at gratisavisen Karmsund i Nord-Rogaland har begynt å publisere dødsannonser som ikke blir sendt inn fra leserne, men kopiert fra andre lokalaviser på Haugalandet.

Kommer på trykk etter begravelser

Karmsund kommer ut en gang i uken, og derfor har noen av dødsannonsene kommet på trykk etter at begravelsene har funnet sted.

Bjørn Toft har selv opplevd å se dødsannonser av venner og kjente i gratisavisen, etter å ha vært i begravelsen.

Jeg kan forstå at de som er midt i et dødsfall synes det er forferdelig å se annonsen i avisen når det allerede har vært begravelse, sier han.

Gratisavisen Karmsund henter dødsannonser fra andre lokalaviser, og publiserer de hos seg selv. – Dødsannonser er allemannseie, sier redaktør Arne Andreassen.

VIDEO: Gratisavisen Karmsund Avis henter dødsannonser fra andre lokalaviser, og publiserer dem hos seg selv. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

Seniorrådet: – Krenkende

– Jeg har lagt merke til disse annonsene, men tenkte at de var i avisen fordi etterlatte ønsket det. Det er ikke tilfellet, og vi synes at dette bør opphøre, sier Harald Myklebust, leder i Seniorrådet i Haugesund.

Han reagerer på det han betegner som krenkende oppførsel fra gratisavisen.

– Det er krenkende overfor de etterlatte. Problemstillingen var ny for meg, men vi ser ikke bort i fra at vi vil ta en diskusjon på dette i Seniorrådet, sier han.

– Kan opplyse om dødsfallene

Bjørn Toft mener gratisaviser ikke bør stjele dødsannonser, men at de gjerne kan opplyse om dødsfallene.

– Alle eldre er opptatt av dødsannonser. Det er noe vi gjerne vil følge med på. Avisen kan forandre litt på selve oppsettet. Det kan stå en oversikt over de som har gått bort, hvem de er, hvor de er fra, når de blir født, og når de døde, sier han.

Det er nemlig dødsannonsene som er grunnen til at han selv abonnerer på Haugesunds avis, men hvis man først ser annonsen i Karmsund kan det oppstå vanskelige situasjoner, mener han.

Arne Andreassen

Arne Andreassen, ansvarlig redaktør i Karmsund Avis, mener alle har rett til å vite hvem som har gått bort.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er jo forferdelig hvis du møter en pårørende og han eller hun må fortelle deg at et familiemedlem gikk bort sist uke, sier han.

Karmsund: – Dødsannonser er allemannseie

Karmsund-redaktør Arne Andreassen har ingen betenkeligheter med å ta dødsannonser fra andre aviser.

– Dette er redaksjonelt innhold vi ikke tar betalt for, så det er på mange måter en service for leserne våre, sier Andreassen.

– Vi er ulike mennesker, men dette er jo allemannseie. Alle har lov og rett til å vite hvem som har gått bort på Haugalandet, legger han til.