Hopp til innhold

– Det handler om å få i seg mest mulig, og bli mest mulig dritas

Flere av de involverte i «Safari i lysløypa», politikere, representanter for politiet, ambulansen og utelivsnæringen fikk se den på forhånd. Slik reagerte de.

Safari i lysløypa

Ambulansen kjørte flere ganger gjennom Stavanger sentrum i løpet av lørdagskvelden. Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK

Lørdag 17. desember klokka 22.40 sendte NRK dokumentaren «Safari i lysløypa». Elleve kameraer og femten mikrofoner dokumenterte en kveld på byen i Stavanger, og det ble på forhånd varslet at det ville bli vist flaue scener fra utelivet.

Se dokumentaren «Safari i lysløypa» HER

– Flaut, men vi var ikke verst

Karianne Kristiansen og Katja Drage

Karianne Kristiansen og Katja Drage fikk se dokumentaren hos NRK Rogaland.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

I dokumentaren, som ble filmet den 17. november, følger NRK Rogaland en ambulansesjåfør, en politibetjent, en natteravn, en drosjesjåfør, en venninnegjeng og en pubmusiker. Kvelden starter på et vorspiel på Ålgård der Katja Drage har bursdag.

– Det er jo litt flaut, men vi var jo kje de verste, sier bursdagsbarnet etter å ha sett dokumentaren.

– Det flaueste er at jeg sa at jeg skulle flørte med hele Stavanger. Jeg og Katja så jo ut som om vi var i et forhold, legger bestevenninna Karianne Kristiansen til.

– Et riktig bilde av en lørdagskveld

Atle Hagen

Atle Hagen, assisterende ambulansesjef ved SUS.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK
Odd Tveit Jørgensen

Odd Tveit Jørgensen, politistasjonssjef i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ca 20.000 mennesker er ute på byen i Stavanger hver lørdagskveld, og bursdagsfølget var langt fra de eneste som inntok alkohol i store mengder. I dokumentarhelgen ble over tjue satt i arresten og ti ble bortvist etter fyll og bråk i sentrum. I dokumentaren får seerne et innblikk i hvordan politi og ambulansepersonell takler problemene som oppstår på byen.

– Jeg synes dette gir et veldig godt bilde av det. Dokumentaren viser en typisk lørdagskveld. Noen ganger når det er på det verste kan det være slik at alle våre ambulanser er opptatt i Stavanger sentrum, sier Atle Hagen, assisterende ambulansesjef ved SUS.

– Det viser at det er mye mennesker som er ute for å ha det kjekt, en del mennesker som er ute for å lage bråk, og noen som får for mye å drikke som vi må ta oss av, sier Odd Tveit Jørgensen, politistasjonssjef i Stavanger.

Se dokumentaren «Safari i lysløypa» HER

– Det eneste fokuset er alkoholen

Tom Ur Kjørsvik

Tom Ur Kjørsvik.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Tom Ur Kjørsvik jobber som frisør i Stavanger sentrum, og skrev flere leserinnlegg i avisene i Stavanger etter at han ble utsatt for blind vold i Stavanger sentrum en sen lørdagskveld.

– Jeg ble umotivert dundret ned av en relativt stort proporsjonert mann. Siden det har jeg måttet ha flere små operasjoner, sier han.

Han synes dokumentaren var ganske beskrivende for det utelivet han selv opplever i Stavanger, og at den viste en ganske positiv fremstilling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Safari i lysløypa

Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK

– Det som sjokkerer meg er den mentaliteten man ser i Stavanger i forhold til uteliv. Det er en drikkekultur der man sitter hjemme og drikker seg opp for å gå ut og drikke mer. Det eneste fokuset er alkoholen. Det gjelder å få i seg mest mulig og bli mest mulig dritas. Jeg savner et større tilbud i byen. Vil ha mer innhold på uteplassene slik at folk skal få øynene opp for nye måter å gå ut på, sier han.

Se dokumentaren «Safari i lysløypa» HER

Ble positivt overrasket

Tina Bru

Tina Bru.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Erlend Jordal

Erlend Jordal (H).

Foto: NRK

– Dokumentaren inneholdt en del morsomme situasjoner. Den er god, og viser et mer riktig bilde av hvordan utelivet i Stavanger er. Ikke slik det fremstilles i avisene, sier Tina Bru (25) som sitter i bystyret i Stavanger for Høyre.

– Vi ser her tverrsnitt av det kjekke på byen, og bråk og ulovlig rus. Man får se skyggesidene, og må ta det gode med det som er mer trøblete, sier varamedlem i skjenkeutvalget-politiker Erlend Jordal (H).

Tina Bru mener dokumentaren er viktig å se for dem som kun leser om utelivet i Stavanger i avisene.

– Den viser at det er mye folk som har det gøy på byen, og det er god stemning. Det slår meg hvor mange flinke folk som arbeider på byen. Den roen politiet, ambulansepersonell og vakter håndterer kaoset med er imponerende, sier hun.

Likevel reagerer hun sterkt på noen scener i dokumentaren.

– Det liker ikke den økende tendensen til at jenter drikker mer. Jeg synes det er trist å se jenter som ligger forsvarsløse i en grøft og ikke klarer å ta vare på seg selv. Jeg har selv hjulpet jenter hjem i taxien, og det går ganske sterkt innpå meg, sier Bru.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Safari i lysløypa

Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK

– En læringsprosess de fleste må igjennom

Ulf Ørbæk

Ulf Ørbæk, daglig leder, Hexagon nattklubb.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Bursdagsfølget i dokumentaren drar til Hexagon, der Ulf Ørbæk er daglig leder. Han synes de, og de andre gjestene på nattklubben, oppførte seg bra.

– Jeg synes byen er kjempebra, og at utestedene gjør en kjempejobb. Stort sett har folk det gøy, men det er også noen lite hyggelige scener. Skal man få bruke alkohol blir det noen som skeier litt ut, men slik vil det dessverre alltid være, sier han.

Han mener det er umulig å luke bort all uønsket oppførsel i sentrum på kveldstid.

– Vi må akseptere det. Det er en skole de fleste må gjennom, ikke 14-15-åringene som vi så på filmen, men ungdommene på byen må gjennom dette. De skal jo lære seg å bruke alkohol. Den er jo lovlig. Jeg tror det er en læringsprosess for ungdom. Alle har vel vært igjennom dette her, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Safari i lysløypa

Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK

Er Stavanger verst i Norge?

– Jeg opplever utelivet i Stavanger som tryggere enn i Oslo. Jeg føler at det er en bedre stemning. Det er jo en mindre by, og dess mer folk man har, desto mer kaos, sier Tina Bru.

– Akkurat det du ser her har du nok i andre byer også, men det som er spesielt med Stavanger er at det er så sentrert i et lite område. I Bergen, der jeg kommer fra, har man spredt forskjellig typer uteliv på forskjellige steder i byen, sier Tom Ur Kjørsvik.

Ingunn Svendsen

Rusforsker Ingunn Svendsen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det er veldig konsentrert på godt og vondt. Det er lettere å ha oversikt, samtidig som det lettere oppstår negative hendelser. Jeg har vært litt i Trondheim og har inntrykk av at Stavanger ligger bedre an når det gjelder promillenivå. Jeg tror det er litt ulike kulturer, sier rusforsker Ingunn Svendsen.

– Jeg var i Oslo for en uke siden, og det er ikke et hakk bedre. Den filmen kunne blitt tatt opp i Karl Johan på en lørdagskveld. Stavanger er en fantastisk by, sier Ulf Ørbæk.

– Ikke stolt over byen om natten

Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø (H), ordfører i Stavanger.

Foto: NRK
Per A Torbjørnsen

Per A. Torbjørnsen (V), bystyrerepresentant.

Foto: NRK

– Jeg synes det er ganske dramatisk når folk ligger nede og ikke kan gjøre rede for seg, og politiet må fjerne dem. Jeg er ikke stolt over det som skjer i Stavanger om natten, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Likevel synes hun filmen er nyansert, og viser begge sider av saken, også medaljens bakside. Per A. Torbjørnsen, venstrepolitiker i bystyret og medlem i Skjenkeutvalget i Stavanger ble mer sjokkert over det han så i dokumentaren.

– Jeg er sjelden eller aldri på byen og ser noe jeg trodde fantes i mindre omfang. Det jeg legger merke til er at det er unge mennesker, jenter som drikker seg fra sans og samling og mister sin kritiske sans, sier Torbjørnsen.

God reklame for Stavanger?

Forrige helg kastet «Det norske måltid» glans over Stavangerregionen, og var god reklame. Denne helgens bilder fra oljebyen er nok mindre sjarmerende.

– Dette er ikke noe positivt bilde av Stavanger. Vi ønsker jo at utelivet vårt skal være av høy kvalitet. Vi vil være en ettertraktet reiselivsdestinasjon, så disse bildene fra lysløypa er ikke positive for oss, sier Sagen Helgø.

– Jeg tror ikke denne fremstillingen er annerledes enn den er for de andre storbyene i Norge. Dette er generelt sett dårlig norgesreklame, sier Per A Torbjørnsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra «Safari i lysløypa».

Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK
Ståle Brandshaug

Ståle Brandshaug er reiselivsdirektør i Region Stavanger AS.

Foto: Region Stavanger

– Jeg synes dokumentaren gir et gjennomsnittsbilde av hvordan de norske byene har det, det er ikke spesielt for Stavanger. Kanskje vi kan gå frem som en foregangsby etter dette, og ta tak i de utfordringene vi alle har når det kommer til mindreårige, overstadig berusede og utelivsvold, sier reiselivsdirektør Ståle Brandshaug.

– Foreldre bør dra på byen for å se

Dokumentaren viser godt voksne og eldre ungdommer som danser og synger på byen, men den viser også en gjeng med 14- og 16-åringer som henger rundt i byen og blir tilsnakket av politiet.

– Denne dokumentaren er et varsko til oss foreldre som har barn i denne aldersgruppen, spesielt de som har barn under 18 år. Jeg vil anbefale at de tok seg en tur på byen for å se hvordan det er, og for å gi en advarsel til ungene sine, Sier Torbjørnsen.

– Det var synd at en del unge folk var mer beruset enn jeg hadde trodd de skulle være. Jeg tror ikke det var hyggelig for dem å bli filmet i en slik tilstand, heller ikke for foreldrene. På vorspielet var alkoholen midtpunktet. Drikkingen fremstår som en veldig viktig aktivitet, og dermed blir det mer av den, sier rusforsker Hildegunn Sagvåg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Safari i lysløypa

Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK

Hva er løsningen?

– Hvis jeg skulle peke på én løsning er det å alltid ha et stort trykk av politi i sentrum. Man ser at volden går ned når det er mye politi til stede, sier Tina Bru,

– Hvis vi får ned promillenivået litt i byen, vil mange av de negative tingene også forsvinne. Hvis åpningstidene hadde blitt redusert hadde kanskje folk kommet tidligere, sier Ingunn Svendsen.

– Jeg tror ikke det hjelper å innskrenke stengetidene. Da vil folk styrte før stengetid. Spyr utestedene folk ut i gatene skaper det kø, knuffing og bråk. Vi bør heller utvide skjenketidene. Jeg tror ikke så mange hadde holdt på til 7 om morgenen uansett, sier Tom Ur Kjørsvik.

Ståle Mørch

Ståle Mørch driver Dickens i Stavanger.

Foto: NRK

– Jeg skal ikke si at det ikke skjer overskjenking, men stort sett prøver vi å holde kontroll på det. Vi vet at folk prøver å ta seg sammen og få seg en ekstra øl etter at de burde hatt det, sier Ståle Mørch som driver Dickens i Stavanger.

– La oss få lov til å tenke litt selv uten å bli kontrollert. Ikke kast folk ut på gaten klokka to. Det tror jeg er den største feilen de kan gjøre. Alkoholavgiften bør heller ikke videre opp. Det er noe av grunnen til at folk sitter lengre hjemme. Det blir dyrere og dyrere og gå ut, sier Ulf Ørbæk.

– Det er ikke sikkert at det blir færre fulle folk, og flere unge ute selv om man stenger tidlig. Det er helt klart at vi har en utfordring på nattetid i Stavanger. Vi må nok forsterke samarbeidet vi har allerede med politi, natteravner, ambulanse med flere. I tillegg bør vi nok ha en del holdningskampanjer fremover, sier Christine Sagen Helgø.

– Jeg syns det å ha lavest promille i Norge kan bli et flaggskip for Stavanger. Vi kan være litt i fronten når det kommer til det, sier Ingunn Svendsen.

Skal ut igjen denne helgen

– På lørdag skal vi ha et lite vorspiel med dem som var der da dokumentaren ble filmet, og de som har lyst å se på. Vi tør jo ikke å se det alene, i hvert fall ikke edru, sier Katja Drage.

Katja Drage og Karianne Kristiansen

Karianne Kristiansen og Katja Drage på dansegulvet på Hexagon. Fra «Safari i lysløypa».

Foto: NRK