NRK Meny
Normal

– Damer bruker lengre tid i sikkerhetskontrollen

«Kun menn», står det på skiltet i sikkerhetskontrollen på Sola flyplass. Det skal gi kortere ventetid for både kvinner og menn.

"Kun menn" i sikkerhetskontrollen

En sluse er forbeholdt menn i sikkerhetskontrollen på Sola.

Foto: Brit-Helen Jacobsen / NRK

– Vi har opprettet en egen sluse kun for menn for å få de reisende fortere gjennom sikkerhetskontrollen, sier fungerende lufthavnsjef Stig Jone Nevland til NRK.

Dermed kan alle menn som skal gjennom sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn, Sola stille seg i en egen kø. Skiltet ble satt opp fredag morgen, skriver Aftenbladet.

– Menn er raskere i kontrollen

Stig Jone Nevland

Stig Jone Nevland er fungerende lufthavnsjef ved Stavanger lufthavn Sola.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Ifølge Nevland er forklaringen at menn ofte er raskere enn damer igjennom kontrollen.

– Vi har sett at det går fortere dersom vi dirigerer menn i en egen sluse. De har som regel færre ting med seg, ofte bare belte og sko, sier Nevland.

– Når vi klarer å luke ut menn i den ordinære køen fører det til at det blir mindre kø i den ordinære sikkerhetskontrollen, legger han til.

I tillegg er det ofte mangel på kvinnelige kontrollører.

– En kvinnelig reisende skal bli kontrollert av en kvinnelig vekter, og da går det saktere å få dem gjennom, forklarer han.

– Har fått inn flere klager

Likestillings- og diskrimineringsombudet har etter skiltet kom opp mottatt flere klager.

– Det er folk som tar kontakt med oss og ber oss vurdere dette opp mot likestillingsloven, sier Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i ombudet.

Hun erkjenner at dette er en helt ny problematikk for dem.

– Vi har aldri hørt at kvinner bruker lengre tid i sikkerhetskontrollen enn menn. Det Sola trenger, er vel egentlig en egen pendlerkø, sier hun.

Etter klagene har kommet inn i ettermiddag har de vært i kontakt med flyplassledelsen.

– Egne køer og sluser for menn er neppe i tråd med likestillingslovgivningens intensjon. Etter å ha vært i kontakt med ledelsen vil vi vurdere hva vi gjør videre, avslutter Haugseth.

– Mer trafikk enn vi kan takle

Stig Jone Nevland sier til NRK at dette ikke er ment å være diskriminerende, men at det vil lette på køproblemene.

– Bakgrunnen for det vi har gjort er at trafikkøkningen nå i høst er mye større enn det vi klarer å ta unna i sikkerhetskontroller. Som et midlertidig tiltak har vi satt inn en ekstra sluse. Den slusen har kommet i stand for at det skal gå fortere, legger han til.

Han har hatt en svært travel ettermiddag, og brukt mye tid på pressen.

– Jeg vil ikke si at dette er diskriminering, det vi ser er jo at vi faktisk har klart å avvikle en hektisk fredag helt uten kødannelser.

Han understreker likevel at skiltet med at bare menn kan stille seg i køen er fjernet. Nå er det en egen sikkerhetskontrollør som plukker ut menn til den siste slusen.