Hopp til innhold

Skulle brenne litt bråte – 5000 mål svidd av

Omfanget av gras- og lyngbrannen mellom Eigersund og Hå, er langt større enn først antatt. Brannvesenet har sjekka området gjennom hele natta.

Brannen ved Hellvik

Først seint fredag kveld fikk brannvesenet kontroll over flammene, som spredte seg raskt i vinden.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Det var en stor brann, som spredte seg fra Buerskog, og videre mot Ognaelva og Ualand. Ser vi på kartet, betyr det at rundt 5000 mål blei svidd av, sier brannbefal Svein Oskar Wigestrand i Eigersund brannvesen.

Det var fredag formiddag brannvesenet fikk melding om at en bråtebrann hadde kommet ut av kontroll.

Brannhelikopter

Brannvesenet fikk god hjelp fra helikopteret i slokningsarbeidet.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Flere titalls personer fra brannvesen, politi og sivilforsvaret blei kalt ut. Det var en del vind i området, som gjorde at brannen spredte seg raskt.

– Vinden tok så kraftig tak at vi ikke greide å holde følge med flammene. I tillegg begynte det plutselig å blåse en annen vei, slik at vi måtte endre strategi, sier Wigestrand.

Bonden meldte fra om brannen

Det var en bonde som starta brannen, da han skulle brenne bråte. Han hadde fått tillatelse til å gjøre dette, og meldte selv fra til brannvesenet.

– Vinden kom nok som en overraskelse på bonden, sier brannbefalen.

Burde dere latt være å gi ham tillatelse til å brenne bråte?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men det er bonden selv som har ansvaret for at dette skal skje på en trygg måte, sier Wigestrand.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Brannbefal, Svein Oscar Vigestrand, fortel om brannen ved Hellvik.

VIDEO: Brannbefal Svein Oskar Wigestrand på brannstedet fredag.

Frykta brannen skulle nærme seg hytter

Først rundt klokka 20.30 fikk brannvesenet kontroll over brannen . Meldingene da gikk på at rundt 1000 mål med utmark hadde brent. Nå viser det seg at det var det femdobbelte.

– Dette er vanskelig å vurdere når vi er ute i terrenget, men i ettertid ser jeg at området som brant var langt større. Vi har hatt folk på stedet, som har sjekka gjennom natta. Jeg var selv på stedet i morges, og det var ingen tegn på at det ville blusse opp igjen.

Det blei ingen materielle skader som følge av brannen, men en stund frykta de at den kunne nærme seg noen hytter og verna skog i området.

– Det blei lagt en strategi for å hindre at det begynte å brenne her, og der var vi heldige med forholda. Både politi, sivilforsvar og brannmannskapet i felten gjorde en fantastisk jobb. I tillegg fikk vi god hjelp av helikopteret, sier brannbefalen.