Full arena på asyl-folkemøte

Om kort tid kommer 440 asylsøkere til Eigerøy i Eigersund. 500 naboer kom i går på folkemøtet for å få svar på sine spørsmål.

Folkemøte om aylsøkere i Egersund Arena

Egersund Arena var full av naboer under folkemøtet tirsdag kveld. Neste uke kommer over 400 asylsøkere til Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I løpet av neste uke blir 440 asylsøkere innlosjert på Akers brakkeby på Eigerøy i Eigersund kommune. Tirsdag kveld avholdt kommunen, Aker Solutions og UDI åpent møte om mottaket.

Svein Oscar Nuland, direktør, Aker Solutions Egersund

Svein Oscar Nuland, direktør ved Aker Solutions Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg syns det var et veldig positivt møte, absolutt, sier direktør i Aker Solutions Egersund, Svein Oscar Nuland.

Prosessen begynte for bare tre uker siden. Så seint som denne uka blei det klart at det neste uke kommer 440 flyktninger til Akers brakkeby på Hovland.

Aker har tatt imot mange før

– Vi ser helt klart at landet er i en akutt situasjon, og vi vil ta samfunnsansvar og være med å løse det problemet som en del av en nasjonal dugnad, sier Nuland.

Brakker til asylsøkere

Brakkene på Hovland på Eigerøy. Her har Aker Solutions tidligere tatt imot opptil 1500 leiearbeidere. Neste uke skal etter planen 440 asylsøkere flytte inn i brakkebyen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Som flere andre steder i Rogaland og Norge skal private, i dette tilfellet Aker Solutions, sørge for det praktiske knytta til mottak av asylsøkere. I Egersund har Aker gjort tilsvarende flere ganger før: I perioder har opptil 1500 leiearbeidere, fra 35 land, blitt innkvartert i brakkebyen.

Også i Vindafjord har en brakkeby knytta til en stor bedrift, Westcon, blitt tatt i bruk som bolig for asylsøkere.

UDI: – Aker har gode rutiner for sikkerhet

Rådgiver i UDI, Oscar Nilssen mener at forholdene ligger godt til rette på Eigerøy. Han synes også det kom både positive innspill og gode spørsmål fra salen.

– De vil få en seng å sove i, tak over hodet, tre måltider til dagen, rett til akutt helsehjelp. Vi anser Aker Solutions som kompetente på å innkvartere og ta hånd om asylsøkerne. De har lang og god erfaring med innkvartering av folk, og vi ser at de har gode rutiner for sikkerhet, blant annet. Så vi tror dette kommer til å gå veldig bra, sier Nilssen.

Spørsmåla fra salen dreide seg blant annet om sikkerheten rundt det å få så mange fremmede i nabolaget. Arild Wetteland syntes ikke UDI svarte godt på akkurat dét.

Noen følte de fikk svar – andre ikke

– En vet jo ikke hvem som kommer. Er det bare ungdom, eller unge menn? Det som kom fra UDI var veldig generelt. Det var lite spesifikt om det som skal skje her ute på Hovland, sier han.

Inger Vik Halleråker har stor tro på at det vil bli positivt, og mener det var et stort flertall i forsamlinga for å ta imot asylsøkerne.

– Jeg tror det store flertallet var for, sier hun, og får nikk fra dem som står rundt.

Eigersund kommune skal stille med helsetilbudet asylsøkerne skulle ha behov for. Avtalen mellom UDI og Aker Solutions er ennå ikke endelig signert, men det skjer om kort tid.