Hopp til innhold

To av tre takker nei til tilbud om ekstra skoleår

440 elever fikk tilbud om et ekstra skoleår da de ikke fikk læreplass. Bare 150 takka ja.

VG3-elever ved Stavanger Offshore Tekniske fagskole, høsten 2016

Disse skulle egentlig vært ute i lære, men det har vært vanskelig å få bedrifter til å åpne opp. Nå går de i lære på skolen i stedet.

Foto: Kjersti Hetland

Det skrus og vris. Tunge kjettinger flyttes på plass. Arbeidsantrekket er kjeldress, men de som jobber her går på skole. De skulle vært i lære, men sånn gikk det ikke.

– Ja, vi er ikke akkurat i de beste tidene nå, sier Brage Nylund Eikenes.

Testrigg ved Stavanger offshore tekniske fagskole

På denne testriggen lærer elevene det de skal kunne for å jobbe på boredekk i Nordsjøen.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Han er en av 440 elever som ikke fikk læreplass i Rogaland i høst, men nå er han i gang med riggkurs, og på vei mot et fagbrev.

– Det at fylkesommunen setter opp et eget opplegg for oss er bra. Jeg tror jeg kan si på vegne av hele gjengen at vi er skikkelig takknemlige.

Blir klare til fagprøve

Eikenes er en av de uten læreplass som fikk tilbud om et VG3-år ved Stavanger offshore tekniske fagskole, denne høsten. Og ett år ekstra med «lærlingskole» vil gjøre de kvalifiserte til å gå opp til fagprøve etter ett år, i stedet for etter to år i en bedrift.

– Vi får veldig mange kurs, og veldig god utdanning. Du kan egentlig sammenligne det med det du får i praksis. Dermed kan man få fagbrev på kortere tid enn om vi hadde vært ute i bedrift, sier elevkollega Jørgen Sørås.

Da det ble klart at 440 elever ville stå uten læreplass i høst, sendte Rogaland fylkeskommune ut tilbud om et VG3-år til samtlige. Men responsen var laber.

– 150 svarte ja, 50 svarte nei, resten hørte vi aldri noe fra, sier Kathrine Utne Pettersen som er seksjonssjef for fag- og yrkesopplæring.

Saken fortsetter under bildet.

Brage Nylund Eikenes

Brage Nylund Eikeneser dypt konsentrert når han trener på testanlegget til Stavanger offshore tekniske fagskole. Her får han prøve seg i de fleste situasjoner han kan komme opp i på en rigg.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

300 er ute av statistikken

Omtrent 300 elever går dermed ikke på VG3 eller i lære. Nå prøver fylkskommunen og oppfølgingstjenesten å finne ut hva disse ungdommene gjør.

– Jeg synes det er alvorlig, men samtidig vet vi ikke hva disse ungdommene gjør. Noen har jo svart, og noen går på folkehøgskole eller har fått seg en jobb.

– Men ikke alle?

– Nei, ikke alle. Vi må jo anta at det er noen som befinner seg i "den berømte kjellerstua", sier Pettersen.

Hun tro mangel på motivasjon har mye og si.

– Det er ikke dette de har sett for seg. De har sett for seg at de skal gå på jobb. Det blir jo en jobb å forklare de hva et VG3 er, og motivere de til å si ja.

For Brage Nylund Eikenes var det ikke neo alternativ å si nei. Han har fremdeles tro på en jobb i Nordsjøen, og vil jobbe for å få det til.

– Jeg satser jo på at jeg skal få meg jobb etterpå.

– Hvor da?

– Offshore, på boredekk, det er drømmen.