– Det skal litt til. Det er veldig vanskelig, for tidene er dårlige.
Ida Nærland er en av de få som har vært heldige. Hun fikk lærlingkontrakt hos Aarbakke i fjor, rett før det ble bråstopp for mange av leverandørene til oljeindustrien.
- Les også:
- Les også:
– Jeg føler selv jeg er veldig heldig som har fått lærlingplass. I mitt årskull var det et par som ikke fikk, men jeg tror det er verre i år for folk som søker lærlingplass, sier Nærland.
Tøft for lærlinger
– Det er tøft for lærlinger generelt i Rogaland for tiden.
Det sier personal og HMS-direktør hos Aarbakke, Hans Olav Frette. Antallet lærlinger hos dem er halvert fra i fjor.
- Les også:
– Vi i Aarbakke har tatt inn sju lærlinger for kommende periode. Vi har lærlinger fra før og, slik at vi per 1. august kommer til å ha 22 lærlinger, sier Frette.
Tilbyr undervisning
Bedriften har tilbudt Rogaland fylkeskommune å gi elevene som ikke får lærlingplass undervisning i bedriften, for å kunne få fullført fagbrevet.
– Vi stiller med lokaler, faglærere og maskiner. Vi er klar for å starte når vi eventuelt får klarsignal fra fylket for å gi folk som ikke har fått ordinær læreplass et tilbud. Det er viktig, mener Frette.
Dette gjelder mange. Hos NAV Bryne merker de pågangen fra ungdom som ikke får læreplass, og dermed står i fare for å ikke få fullført videregående skole.
Store utfordringer
– Totalt når det gjelder arbeidssøkere, er det mange flere enn i fjor.
Det sier fagleder Johanna Johansdottir.
Johanna Johansdottir er fagleder hos NAV på Bryne. Hun ser store utfordringer til høsten på grunn av høy ledighet blant unge.
Foto: Øystein Ellingsen– Det er jo det at det er vanskelig å finne lærlingplasser. Jeg vet at mange arbeidsgivere holdt på lærlingene sine så lenge de kunne, men mange av dem har måtte gå nå, dessverre, sier Johansdottir.
- Les også:
- Les også:
Hun mener at situasjonen vil være utfordrende utover høsten. Både fordi det er mange ledige, og fordi NAV har begrenset med ressurser til å følge opp de ledige.
– Det er veldig store utfordringer knyttet til hvor mange arbeidsledige ungdommer det er nå, sier Johansdottir.
Krysser fingrene
Ida Nærland får fagbrev som industrimontør når hun er ferdig med læretiden. Da kan hun montere sammen store deler som skal brukes i undersjøiske installasjoner i Nordsjøen.
- Les også:
Hun krysser fingrene for bedre tider i oljebransjen.
– Jeg har troen, og er optimistisk på at tidene blir bedre, slik at jeg kan ta fagbrev og få fast jobb her etterpå, sier hun.