Hopp til innhold

– Frykter hele utdanningen har vært bortkastet

For noen år siden sto arbeidsgiverne i kø for å sikre seg lærlinger i brønnteknikk. Nå må 150 elever i Norge kjempe om kun 60 læreplasser i oljeriggsektoren. – Jeg frykter hele utdanningen har vært bortkastet, sier Martine Norbergsen (17).

Martine Norbergsen var på utplassering i Stavanger. Men har ikke fått læreplass

AKUTT MANGEL PÅ LÆREPLASSER: Martine Norbergsen oppfordrer oljebransjen i Nord-Norge til å satse på lærlinger. – Det er jo vi som er framtiden, sier hun.

Foto: Privat

Etter å ha brukt to år av livet til å utdanne seg innen brønnteknikk i Sandnessjøen, var planen til 17-årige Martine Norbergsen fra Saltdal å få læreplass offshore til høsten. Men oljekrisen gjør at den drømmen nå virker fjern.

– Jeg og mine 14 klassekamerater har havnet i en veldig kjedelig situasjon. Mange føler det siste året er bortkastet. Selv har jeg ingen forventninger om læreplass. Det betyr ett år påbygg eller et friår for å jobbe, sier hun til NRK.

Bare 60 læreplasser

Ifølge opplæringskontoret for oljerelaterte fag blir det trolig kun 60 læreplasser for de knappe 150 yrkesfag-elever som går brønnteknikk i år i Norge.

– Det har ikke vært så lavt inne oljefag i hvert fall så lenge jeg har jobbet med dette, sier daglig leder Hanne Grethe Kvamsø.

Ber om satsing

Heidi Brastad

Akutt mangel på læreplass for oljerelaterte fag – 150 elever kjemper om 60 plasser.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Til tross for oljekrisen er aktiviteten i nord økende. Derfor ber avdelingsleder Heidi Brastad ved Sandnessjøen videregående skole oljeselskapene prioritere nordnorske søkere.

– Vi har veldig mange store selskaper med hovedkontor i Stavanger, men letevirksomheten tar seg nordover. Vi ønsker å vise at vi utdanner brønnteknikere fra Nord-Norge. Vi bor i nord og kan jobbe i nord. Vi håper at selskapene vil velge de elevene som skal jobbe i landsdelen.

– Ikke gi opp

Nå planlegges det er nytt studietilbud for de elevene som likevel ikke får lærlingkontrakt. Og Kvansmo håper ikke situasjonen i dag skremmer vekk ungdom fra å utdanne seg innen oljenæringen.

– Det er bare akkurat nå vi er nede i en dal som gjør at det ikke er jobb. Vi kommer opp igjen, sier daglig leder for opplæringskontoret for oljerelaterte fag, Hanne Grethe Kvamsø.

Angrer ikke

Selv om det ser mørkt ut angrer ikke Martine Norbergsen på utdanningsvalget.

– Alle sier at det vil bli behov for fagfolk på brønnteknikk senere. Jeg får finne på noe annet i mellomtiden. Så får tiden får vise om interessen for å jobbe offshore er like stor når oppgangen kommer.

Hun tror hun havner i statistikken over ungdom i Nord-Norge som ikke får fullført på normert tid.

– Men akkurat det ser jeg ikke så mørkt på. Det er jo realiteten for mange. Det er bare å finne seg noe annet å gjøre. Det nytter ikke å sitte hjemme og vente på at noen skal ringe.

Nedgang i oljebransjen

30.000 stillinger i oljebransjen er blitt luket bort som følge av fallet i oljeprisen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix