Hopp til innhold

Forsker: Elsykling er god trening for utrente

Åtte elsyklister i Stavanger skal, sammen med tilsvarende grupper i Kristiansand og Bergen, følges av forskere i ett år. Målet er å finne ut hva som skjer med den fysiske formen deres.

Bergen kommune elsykler

Åtte elsyklister i Stavanger skal sammen med tilsvarende grupper i Kristiansand og Bergen følges av forskere i ett år. Målet er å finne ut hva som skjer med den fysiske formen deres.

Foto: Tim Christian Wassmo

– Hovedmålsettingen er å stimulere utrente til å velge aktiv transport til jobb. Vi tror at elsykkel kan senke terskelen for å gjøre det. Det er utfordrende å komme i gang med regelmessig fysisk aktivitet, og vi vet og at helseeffekten er størst hos dem som er lite aktive fra før.

Thomas Mildestvedt

Thomas Mildestvedt er førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitet i Bergen. Han tror elsyklingen har god treningseffekt på utrente personer.

Det sier Thomas Mildestvedt til NRK Han er førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitet i Bergen.

– Vil tallfeste effekten av elsykling

Pilotprosjektet, som skal finne ut hva slags treningseffekt elsykling gir, starter i Bergen, Stavanger og Kristiansand nå i høst. Deltakerne skal etter planen elsykle i tolv måneder. Underveis måles de ferske elsyklistenes endringer i oksygenopptaket.

Les også: Tror salget av elsykler vil dobles fra i fjor

Les også: – Sykkelen er for spesielt interesserte

Initiativet til prosjektet kommer fra fastlege Stian Ellingsen Lobben i Stavanger. Han er selv ivrig elsyklist. Idrettsforsker Leif Inge Tjelta ved Universitetet i Stavanger skal og delta.

– Vi ønsker rett og slett å måle hvordan kondisjonen bedrer seg. Vi ønsker å tallfeste effekten av elsykling til og fra jobb, sier Mildestvedt.

Stian Lobben

Fastlege Stian Ellingsen Lobben i Stavanger er ivrig elsyklist og initiativtaker til prosjektet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Usikker på hvor stor treningseffekten er

Førsteamanauensisen sier at det allerede finnes studier som indikerer en sannsynlig helseeffekt.

Les også: Tar en milliard fra bilistene – gir til syklistene

Les også:

– Det er slik at all mosjon ut fra utgangspunktet null, vil være gunstig. Det er klart at skal du virkelig få en målbar effekt, så må du komme opp i en intensitet, varighet og frekvens som gir seg utslag på kondisjonen. Vi tror det er en effekt, men vi er usikker på hvor mye, sier Mildestvedt.

Les også: Nå er den superraske elsykkelen blitt lovlig

– Kan det være en fare for at elsykling kan erstatt andre former for trening som ville gitt større effekter?

– Vi tror ikke det. Husk at utgangspunktet vårt for å bli med i studien er man er utrent. de som allerede trener er ikke i vår målgruppe, påpeker Mildestvedt.