10.000 strømløse på Haugalandet

Flere steder i Rogaland er folk strømløse mens «Nina» stormer som verst.

Strømløse på Statoil Sævelandsvik

På Statoil Sævelandsvik på Karmøy har strømmen vært borte siden klokken 13 lørdag. Sara Bakke og Hanne Breidfjord Dahle har pakket seg inn i tepper bak kassen, og tar kun kontanter.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Omtrent 10.000 kunder er uten strøm i hele distriktet, sier Gunn Margareth Lassesen i Haugaland Kraft.

Statoil Sævelandsvik

Kun telys lyser opp inne på Statoil Sævelandsvik på Karmøy. Siden klokken 13 har strømmen på bensinstasjonen vært borte.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Montører jobber nå for fullt for å få på plass strømmen for de mange kundene. Hele Sauda er uten strøm, og Haugaland Kraft rapporterer også om høyspentfeil på Karmøy, i Tysvær, Vindafjord og Sveio. Det er også flere lavspentfeil i hele distriktet.

– Våre montørers sikkerhet er første prioritet, for det er et forferdelig vær der ute. Vi gjør så godt vi kan under vanskelige forhold, sier Lassesen.

Trær over linjene

Også Lyse melder om flere strømbrudd i Rogaland som følge av været. Et større strømbrudd på Sola ble rettet like før klokken 16 lørdag ettermiddag etter at Risavika transformatorstasjon var ute. Også på Bryne har flere husstander vært uten strøm, men nå er det kun kunder i områder ved Slethei, Line og Grøndelandsvegen som står uten strøm.

– Det er været som har skylden for strømbruddene, blant annet trær som har falt over linjene. Det er gjerne snakk om flere feil som ligger bak strømbruddene, og derfor tar det ekstra tid å fikse opp i det, sier Ingrid Ween i Lyse.

Også på Randaberg er flere uten strøm i et område fra Bøveien og nedover mot sjøen.

Dale i Sandnes har fått strømmen tilbake, mens Li fortsatt står uten strøm. Rennesøy ligger fortsatt uten strøm, mens Mosterøy har fått strømmen tilbake. Lyse opplyser at det kan ta tid før alle kunder får strøm tilbake på grunn av mye vind for montørene som nå er ute.

Solastranda, uværet Nina

Politiet oppfordrer folk til å holde seg inne, men på Solastranda møtte flere skuelystne opp lørdag ettermiddag for å kjenne på værgudene. Store deler av Sola lå tidligere uten strøm, men den er nå tilbake.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

For mye vind til feilretting

Ween sier at arbeidet med å få strømmen tilbake avhenger av været.

– For eksempel har det vært for mye vindt for å klatre opp i master blant annet på Rennesøy, sier hun.

På Veland i Strand kommune er strømmen nå tilbaket. På Jøseneset og Ombo pågår feilretting.

Tidligere lørdag ettermiddag antok Lyse at rundt 3000 kunder var uten strøm. Antallet er nå redusert, men Ween har ikke full oversikt over hvor mange kunder som fortsatt mangler strøm.

Over hele landet mangler rundt 40.000 husstander strøm. Det er ventet at stormen vil være på sitt kraftigste mellom klokken 15 og 18, og fra klokken 19 vil stormen gradvis avta.

Følg «Ninas»herjinger her: