- Hydro må få billig kraft

Hydro har hastverk før milliardinvestering på Karmøy. En kraftavtale må på plass.

Produksjonshallen Hydro Karmøy
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Hydro må ha på plass en avtale om langsiktig kraft innen ett år dersom metallverket på Karmøy skal utvides.

Hydro planlegger å investere mellom sju og åtte milliarder kroner på Karmøy, men  de har, ifølge konserndirektør Torstein Dale Sjøtveit,dårlig tid.

Dersom Hydro ikke får de kraftmengdene til den prisen de ønsker, kan investeringsplanene gå i vasken.

Årsaken til Hydros hastverk er omstillingskostnader på mellom en halv og en milliard kroner i forbindelse med nedleggelsen av Søderberganlegget i 2009.

- Vi har en fantastisk gjeng ute på Karmøy som produserer veldig bra, og den kompetansen vi har der, vil vi gjerne utnytte.  Hvis ikke får vi en stor omstillingskostnad i 2009 og 10, og den omstillingskostnaden ville vi gjerne brukt til å bidra inn i et nytt anlegg.  Det ville være en mer fornuftig bruk av både kompetanse og ressurser enn å omstille det til annen virksomhet, sier konserndirektør Torstein Dale Sjøtveit i Hydro Aluminium Metall.  

Vil ha konkurransedyktig pris 

 Hydro på Karmøy kan altså få et helt nytt produksjonsanlegg til mellom sju og åtte milliarder kroner. Men det nye anlegget trenger betraktelig mer kraft enn dagens to produksjonslinjer. Hydro ønsker en strømpris som er internasjonalt konkurransdyktig, og derfor er en rask løsning på industrikraftproblemet svært viktig.

- Vi arbeider langs flere akser for å få dette til, sier Dale Sjøtveit.