NRK Meny
Normal

- Håper på hjelp fra vinden

Oljen i Karmsundet er så tyntflytende at det er vanskelig å få opp mer, sier Havnedirektøren.

Sigurd Eikje, Karmsundet

Omtrent 30.000 liter olje har ikke blitt hentet opp fra Karmsundet.

Foto: Tor Andre Johannessen / Kystverket

– Dieseloljen har spredt seg utover og dekker store områder, men laget er tyntflytende, sier havnedirektør i Karmsund Havnevesen, Sigurd Eikje.

Eikje forteller at dieselfilmen, overflatelaget, ligger som et tynt lokk på vannet.

Store mengder diesel-olje lakk tidligere denne uken ut fra en tank som tilhørte Uno-X Energi.

LES:

Opp mot 100.000 liter olje kan ha lekket ut i Karmsundet | – Menneskelig svikt årsaken til dieselolje-lekkasje | - Mistenker alvorlige feil og mangler | Kan være mindre enn antatt | Vil ha forsikringer etter utslippet

Vil ligge i flere uker

Havnedirektøren regner med at dieselfilmen vil ligge på vannet i flere uker.

– Det er ikke noe mer vi kan gjøre nå. Det er tyntflytende, tynn oljefilm som vi ikke får opp. Det vi håper på nå er litt kraftig vind, det er det som kan løse det, sier Sigurd Eikje.

Eikje har i dag sett bilder fra lufta som viser hvordan dieselolja har spredt seg.

– Bildene viser som vi regnet med stor spredning, men den viser også at det ikke er flere oppsamlingsområder enn de hvor vi allerede har lagt lenser, sier han.

Fra Tømmervika til Kopervik

- Vi har ikke har observert noe olje lengre sør enn Tømmervika på Øst-Karmøy, men derfra og nord ligger det jevnt, tettere og tettere til du kommer opp på vestsiden av Fosen. Vi har også observert litt oljefilm rundt kaianlegget i Kopervik og lengre nord til bunkersanlegget er det jevn oljefilm, forklarer havnedirektør Eikje.

Han forteller at det ikke er mulig å få opp all oljen, og at absorberende lenser er lagt ut for å bevare natur der det er behov for det.

- Strømmen og vinden fører oljen rundt i Karmsundet nå, men heldigvis rammes ikke fiskeoppdrettet på Bokn, sier Sigurd Eikje.

50.000 liter er ryddet opp

Havnevesenet og Eikje var ute på anlegget i dag og hadde et møte med Uno-X. han forteller at deres siste tall melder om at ca 50.000 liter er tatt opp.

– Og det er rimelig ren dieselolje, legger han til.

– Da sitter vi igjen med ca 80.000 liter som gikk på sjøen, og det er ganske anseelige mengder, sier han.