Hopp til innhold
Info fra NRK

Atlantic Crossing (1:8) - premiere!

Søndag 25. oktober er storsatsingen «Atlantic Crossing» endelig klar for norske TV-skjermer. Serien er inspirert av historien om kronprinsesse Märtha og hennes flukt til USA under 2. verdenskrig. Rollene spilles av et stjernelag med blant andre Sofia Helin, Tobias Santelmann og Kyle MacLachlan.

Atlantic Crossing

Kronprinsesse Märtha (Siofia Helin), kronprins Olav (Tobias Santelmann, t.v.) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan) er hovedpersoner i det historiske dramaet «Atlantic Crossing».

Foto: Keyart / Cinenord/NRK

Sendestart søndag 25. oktober kl. 06.00 i NRK TV og kl. 19.45 på NRK1
8 episoder, én hver søndag fram til 13. desember

I aprildagene i 1940 blir Norge okkupert av Nazi-Tyskland,. Den norske kongefamilien tvinges på flukt, og kronprinsesse Märtha reiser til Sverige og senere til USA med barna Ragnhild, Astrid og Harald. Kronprins Olav følger sin far, kong Haakon, for å drive motstandsarbeidet sammen med den norske regjeringen fra England.

Dette er det historiske bakteppet for fiksjonsserien «Atlantic Crossing», som skildrer hvordan Märtha under årene i eksil trer ut av sin beskyttede tilværelse og gjennomgår en personlig og politisk oppvåkning.

I USA utvikler det seg et nært vennskap mellom kronprinsessen og president Franklin D. Roosevelt. På et tidspunkt da de allierte desperat trenger USAs hjelp i kampen mot Hitler, griper kronprinsessen sjansen til å påvirke landets president ved å tale Norges sak.

«Atlantic Crossing» er en historie om en sterk kvinne og hennes personlige vekst, om kjærlighet og om en splittet familie som settes på store prøver.

Atlantic crossing

Kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) og kronprins Olav (Tobias Santelmann) på flukt fra de tyske okkupantene i april 1940.

Foto: Dusan Martincek / Cinenord/NRK

Les også:

Ni år lang prosess

«Atlantic Crossing» er resultat av en over ni år lang prosess, med omfattende research fra serieskaper og regissør Alexander Eik og medforfatter Linda May Kallestein. Serien bygger på historiske rammer, men er samtidig en fiksjonsserie der det som skjer i det private og personlige rom er oppdiktet.

Innspillingen fant sted i Norge og Tsjekkia fra desember 2018 til juni 2019.

«Atlantic Crossing» deltok i hovedprogrammet på TV-seriedagene Canneseries 9.-14. oktober 2020 og var nominert til priser i seks ulike kategorier.

I midten av oktober 2020 er serien solgt til 30 land, deriblant USA, Italia, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Russland og Australia.

Les også: «Atlantic Crossing» setter kurs for USA

Atlantic Crossing

Et nært forhold oppstår mellom kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan).

Foto: Dusan Martincek / Cinenord/NRK